Danijel Mileta: Zadovoljan sam učinjenim, ali u idućem mandatu bit ćemo još bolji

Još su svega tri tjedna do novih lokalnih izbora na kojima će Danijel Mileta pokušati osvojiti još jedan mandat zamjenika šibenskog gradonačelnika. U razgovoru za Šibenski portal Mileta se osvrnuo na svoj rad u ovom mandatu.

Budući da se bliži kraj mandata aktualne gradske vlasti u Šibeniku, vrijeme je za rezimiranje. Jeste li zadovoljni svojim radom u protekle četiri godine?

Vodim se izrekom kako je savršenstvo put, a ne odredište. Poprilično sam samokritičan, ali i zadovoljan našim dosadašnjim trudom i rezultatima, no isto tako znam da u sljedećem mandatu moramo biti još bolji. Ne može pogriješiti samo onaj koji ništa ne radi.

Bili ste državni tajnik u ministarstvu prometa i infrastrukture. Je li to utjecalo na vaše područje djelovanja unutar gradske uprave?

Vjerojatno jest jednim dijelom, no prometom i prometnom infrastrukturom počeo sam se baviti još kao direktor Gradskog parkinga, a radio sam i u Sektoru za strategiju mreže Hrvatskog telekoma. Kontinuirano učim kako bih se što bolje snašao u izazovima svog područja djelovanja za koje uvijek postavim jasne ciljeve.

Kad smo kod teme prometa, budući da je to jedna od aktualnijih u Krešimirovu gradu, je li vama tijekom vašeg mandata prometna infrastruktura Šibenika unaprijeđena?

Smatram da smo odgovornim pristupom unaprijedili i da dalje unaprjeđujemo prometnu infrastrukturu u našem gradu, odnosno infrastrukturu općenito. Niz je dobrih primjera koji mogu potvrditi te tvrdnje. Osim pripremljene dokumentacije za uređenje Poljane u gradski trg i podzemnu garažu, riješili smo križanje Radićeve i Bosanske ulice te rotor u centru Zatona. Izborili smo se da Hrvatske ceste o svom trošku rekonstruiraju čvor Meterize vrijedan dvadesetak milijuna kuna i da u ovogodišnjem proračunu planiraju po milijun kuna za tehničku dokumentaciju čvorova Njivice, Rokići i TLM. Po sličnom principu pregovaramo s Hrvatskim željeznicama da riješe problem nadvožnjaka koji spaja Ražine i Ražine Donje, a u dogovoru s nadležnim ministarstvom rješavamo problem parkinga u i oko takozvanog šibenskog importanea. Prvi u Dalmaciji uveli smo sustav javnih bicikala, uredili biciklističke staze na Žirju i stazu od Lozovca do Gornjih Krnića, a gotova nam je dokumentacija za dvadesetak kilometara staza kroz Jadrtovac i okolicu. Daleko smo došli s projektom UrbEco čiji cilj je ekološki i ekonomični javni prijevoz koji će bolje povezati Šibenik s njegovim otočjem, napravili smo Masterplan održive urbane mobilnosti i pred ishodovanjem smo lokacijskih dozvola za proboj slijepe ulice (ex-Njegošev trg) kraj osnovne škole na Vidicima te uređenje ulica Nova i Nova 8 u Njivicama. Tu su i kilometri asfaltiranih ulica i stotine metara uređenih nogostupa, kao i modernizacija i izgradnja nove javne rasvjete u prigradskim naseljima poput Danilo Birnja ili Lozovca, a ovim putem najavljujem kako sljedeći mjesec kreće izgradnja nogostupa kroz Dubravu, odnosno uređenje prostora i parkinga oko tzv. ‘socijalnih zgrada’ na Šubićevcu. Jednakim žarom i dobrim planiranjem nastavit ćemo raditi ovakve projekte i u nadolazećem mandatu.

Često vas se moglo vidjeti u posjetu dječjim igralištima i na gradilištima dječjih vrtića. Što je do sada napravljeno po tom pitanju?

Volim biti na gradilištima, a upravo izlasci na ovakve terene jedni su mi od dražih. Napravili smo novi dječji vrtić na Jamnjaku, obnovili vrtić na Baldekinu, pripremili dokumentaciju za kompletnu rekonstrukciju centralnog vrtića na Vidicima i u postupku smo ishodovanja lokacijske dozvole za novi modreni vrtić u Crnici. Također u ovom mandatu napravili smo nova dječja igrališta na Jamnjaku i otocima Krapnju i Žirju, kompletno smo obnovili igrališta na Jadriji, Krvavicama, Biocima i u park-šumi Šubićevac, a sljedeći mjesec to ćemo napraviti i na šibenskoj rivi. Do kraja godine slijedi i obnova dječjeg igrališta na Meterizama, pri čemu ćemo promisliti dodatne mjere kako bismo zaustavili njihovu devastaciju.

U mandatnom izvješću naveli ste kako ste se bavili razvojem sportske infrastrukture. Što je napravljeno i imate li viziju oko budućih projekata?

Grad Šibenik je u protekle četiri godine uložio 16 milijuna kuna u sportsku infrastrukturu. Obnovili smo dvorane Miminac i Baldekin, postavili smo umjetnu travu na pomoćni nogometni stadion na Šubićevcu, uredili smo sportski centar Ljubica, obnovili sportski teren u Boraji, uskoro otvaramo novi sportsko-rekreativni centar u Ražinama Donjim, a u vidokrugu nam je izgradnja sportske dvorane na Brodarici. To su sve vidljivi objekti.

Godinama kruži šala kako se gradske uprave ne vole baviti podzemnim instalacijama poput kanalizacijskog sustava i to iz tri razloga: jer je skup, jer smrdi i ne vidi se. Kako gledate na to?

U našem slučaju je to ostalo na razini šale ili priče jer smo se mi uhvatili u koštac s tim projektima i izazovima. Spojili smo gospodarsku zonu Podi, stanovnike Ražina, Ražina Donjih i Podsolarskog na sustav odvodnje otpadnih voda i nastavljamo ga graditi dalje prema Brodarici i Krapnju, odnosno Zatonu. Isto tako proširili smo i vodoopskrbnu mrežu na Kapriju i u Grebaštici Gornjoj, a zalagat ćemo se i za izgradnju otočnog vodovoda. Premda ti projekti ne moraju nužno biti oku vidljivi važno nam je da naš svaki sugrađanin dobije adekvatne uvjete za život i to će biti kriterij kojim ćemo se nastaviti voditi.

Kad ste već dotakli obale i mora, koji su tu bili vaši prioriteti u protekle četiri godine?

U suradnji s Županijskom lučkom upravom započeli smo uređenje Vrnaže u komunalnu lučicu za sve Šibenčane, koja će u konačnici imati nešto manje od 700 vezova. Riješili smo i veliki problem s radovima plaže Banj, početkom ljeta otvaramo novouređenu plažu u Brodarici, a zatim krećemo prema Podsolarskom. Pri kraju je i izrada glavnog projekta za rekonstrukciju kultnih kabina na Jadriji i obalnog pojasa ispred njih.  Svake godine napravimo nekoliko manjih infrastrukturnih projekta za naše naseljene otoke.

Prigradska naselja ponekad se gube iz fokusa. To su područja koja nisu u prvom planu pa često budu zapostavljena od politike. Što je do sada realizirano u šibenskim prigradskim naseljima?

S predsjednicima gradskih četvrti i mjesnih odbora u svakodnevnoj sam komunikaciji i zajedno iz godine u godinu definiramo prioritete za prijedlog gradskog proračuna, a zatim iste odrađujemo. U protekle četiri godine pokrenuli i završili smo ih na desetke. Samo projektima poput Hrvatskog centra koraljarstva na otoku Zlarinu, vrijednog preko 20 milijuna kuna, i Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu, čija dokumentacija košta 1,8 milijuna kuna, poslana je jasna poruka koliko vrednujemo naša prigradska naselja i šibenske otoke. Otvorena i svakodnevna komunikacija su bitni za ostvarivanje rezultata, stoga ćemo ovakav dijalog graditi i dalje, kako bi na vrijeme uočili probleme na terenu i kako bi ih zajedno riješili.

Kako se opuštate od posla?

Slušanje glazbe, odlazak u kino, teretana, trčanje i dobro pivo su mi svojevrstan ispušni ventil od posla koji ima svojih stresnih trenutaka i nema klasičnog radnog vremena, nego sam zamjenik gradonačelnika sedam dana u tjednu.

Nabrojali ste klasične hobije. Ali ako se možemo prisjetiti, vi ste i glumili u seriji, bili DJ u lokalnim klubovima, nastupali kao maneken, volontirali…

Statirao sam u Igrama prijestolja koje su se na moju inicijativu snimale u Šibeniku. Bio sam pozvan da budem DJ u Azimuta, Makariju i na Adventu u parku, vjerojatno zato jer domaćini znaju da sam odrastao uz očevih deset tisuća vinil ploča. Kao maneken sam nastupao na dobrotvornim akcijama, a volonterske radne akcije i organiziram, pa je onda svakako red da sudjelujem u njima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.