Najveći gafovi kampanje: Penđer zabija autogolove, SDP bez strategije, HDZ u radovima do grla

Veselo je na šibenskoj političkoj sceni deset dana prije izbora. Svakodnevno se nižu konferencije za medije, obilasci terena, druženja s građanima, a na to onda opetovano dolazi red optužbi i prozivki, pa red odgovora i demantija. No, sve to skupa začine gafovi kojima birači svjedoče sa svih strana i iz svih političkih tabora. Ponekad gafovi su produkt čiste političke nepromišljenosti, a time i odgovornosti, a ponekad priča postaje još bizarnija, kakvom ju je, primjerice učinio aktualni zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer, koji je na lokalnim izborima promijenio dres i, umjesto s dosadašnjim partnerima iz HDZ-a, na izbore izlazi sa Hrvojem Zekanovićem.

Penđer se, naime, nedavno pojavio na konferenciji za medije s kandidatom Zekanovićem kako bi šibenskoj javnosti poručio kako Grad mora naći novac za besplatne knjige ako su mu u interesu djeca, te je, zajedno sa Zekanovićem, dao jamstvo da će pokrenuti tu točku u Gradskom vijeću poslije izbora. Pomalo je, međutim, bizarno što su pitanja školstva protekle četiri godine, ali i u ovom trenutku, sve do isteka mandata bila upravo – u njegovoj nadležnosti. Kao zamjenik gradonačelnika Šibenika za društvene djelatnosti, Penđer je imao pune četiri godine da pokrene pitanje besplatnih udžbenika. Umjesto toga, za takvu inicijativu nikad se nije javno založio. Kada su ga novinari upitali da prokomentira taj čudan položaj u kojem se našao, odgovorio je kako ‘za provesti ove neke stvari, morate imati političku snagu u Gradskom vijeću’.

hrast25042017 (5)

– Mi je nismo imali da bi utjecali na naše programe i zato sada imamo priliku i jamstvo da ćemo se na prvoj sjednici zalagati za besplatne udžbenike. To je moja stara ideja koju sam imao, ali jednostavno je nisam mogao provesti – kazao je Penđer. Možda bi, da je inicijativu u Gradskom vijeću ikad predložio, eto, istu i realizirao, te dobio političku snagu ili makar testirao koliko je politički ‘težak’. Ovako, njegova se inicijativa čini kao populistička najava čovjeka koji sam sebi – zabija autogol.

Njegov kolega, kandidat s liste Hrasta Hrvoje Zekanović također bi mogao ispeći pa reći. Njegove predizborne najave već slove za megalomanske. Aerodrom na Pokrovniku, stambeni kompleks na Šipadu, koji uopće nije  u vlasništvu RH da bi se njime raspolagalo, pa i najava o besplatnim udžbenicima poprilično su enigmatski predstavljeni, bez konkretnog programa i pojašnjenja. Zbog projekta Šipad Zekanovića su prozvali iz Luke Šibenik d.o.o. poručivši mu da se okani ‘Photoshopa’, a prilično konkretno ‘izrešetala’ ga je i Iris Ukić Kotarac, kandidatkinja za gradonačelnicu s Nezavisne liste Stipe Petrine. Zekanović je imao problema s artikuliranjem i mnogo prizemnijih tema, poput one o udžbenicima, budući da nije dao konkretan odgovor na pitanje na koji način, s koje proračunske stavke i kojim sredstvima planira osigurati besplatne udžbenike.

O SDP-ovim gafovima pričali smo u više navrata. Izlazak pred medije i kritike upućene gradskoj vlasti bez prethodne provjere istinitosti informacija polako postaje ‘modus operandi’ koji se u njihovoj kampanji sve češće pojavljuje. Od projekta POS-a koji su ismijali, da bi se nedavno položio kamen temeljac, do projekta Palacin za koji su kazali kako gradonačelnik Željko Burić bere plodove iz voćnjaka koji još nije zasadio, pa se ugrizli za jezik zbog 80 milijuna kuna koji su u Grad stigli za spomenutu investiciju, sve su to bili ispucani ćorci. Treba spomenuti i nevjerojatnu sličnost njihove kampanje s onom od IDS-a za parlamentarne izbore koja, osim stila, ima i jednak slogan.

sdp1

Osim toga, SDP-ovi kandidati za zamjenike gradonačelnika Mia Matić i Anton Dobra ne pojavljuju se previše u javnosti. Otkako je Miju zbog nespretnog komentara na račun domova za studente koje je nazvala ‘ostacima socijalizma’ napao stranački kolega Tonči Restović kandidatkinju za zamjenicu nemamo više priliku često vidjeti u medijima. Anton Dobra, s druge strane, kao dugogodišnji HDZ-ovac koji je stranku odlučio promijeniti samo za ove izbore, još je aktivan na društvenim mrežama, ali i on je pomalo povučen u sjenu. Možda će biti zato što su u SDP-u uvidjeli da ‘dota’ sastavljena od glasova birača desnog centra koju su očekivali da će im se uliti u ‘skor’ na izborima nije baš toliko osebujna, jer, naime, birači svoje svjetonazorske sklonosti i simpatije prema stranačkim opcijama mijenjaju mnogo sporije nego političari…

tvrdava sv ivan radovi ivo glavas 170217 1

 

Šibenski Most u Šibeniku je krenuo s negativnom kampanjom. Najprije su se okomili na SDP, a potom na HDZ. Taj se obrat dogodio, zanimljivo, nakon krize vlasti na nacionalnoj razini, tijekom koje su se Most i HDZ počeli gledati kroz nišan. To se preslikalo, očito, i lokalno te je Most-ovac Ivo Glavaš također nišan usmjerio desnije no prije. Iris Ukić Kotarac preko društvenih se mreža obrušila i na Most, vjerojatno osjećajući kako s njima dijeli biračko tijelo, te ih je udarila videom o neuspjesima Bože Petrova u Metkoviću.

No, to su rijetke prigode u kojima kandidatkinju javnost ima priliku čuti. Ona je, naime, uz Petra Baranovića i kandidate Živog zida, najviše samozatajna u ovom političkom cirkusu.

Konačno, HDZ koji Šibenikom vlada, moglo bi se pošteno kazati, pretjerao je u investicijama koje su pokrenute u predizborno vrijeme. U centru Šibenika vlada prometni kaos jer su ulice sa svih strana raskopane i neprohodne. Malo planiranja ne bi promijenilo efekt kampanje, ali bi Šibenčane poštedilo mnoštva živaca.

izbori5

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.