Zekanovića zanima zašto i 23 godine kasnije ne znamo imali ulagača zainteresiranih za TEF

Već 23 godine, od kada su srušeni dimnjaci TEF-a, pred svake izbore slušamo istu priču, a od gašenja tvornice do danas nije se ništa promijenilo, kazao je na konferenciji za novinare održanoj na prostoru TEF-a Hrvoje Zekanović, kandidat Hrasta – pokreta za uspješnu Hrvatsku i Hrvatske konzervativne stranke za gradonačelnika Šibenika.

– TEF danas, zajedno sa zemljištem i svim nekretninama, vrijedi oko 374 milijuna kuna. Tvrtka TEF ima dugove od oko 150 milijuna kuna, a 75 posto tog dugovanja odnosi se na Republiku Hrvatsku. Drago mi ja da je ministar Marić bio jučer u Šibeniku i da je obećao kako će ovo biti prioritetni projekt u njegovom mandatu. Na žalost imam déjá vu jer već koliko predizbornih ciklusa slušamo istu priču. Međutim oko ne vara, situacija u TEF-u je svo vrijeme identična, nije se promijenila zadnje 23 godine, kazao je Zekanović.

zekanovic tef (17)

Ustvrdivši kako nikome nije jasno što se stvarno desilo s dijelom dugovanja TEF-a prema INA-i i pretpostavivši da je taj dio problema riješen, Zekanović postavlja pitanje postoji li interes ulagača za zonu TEF-a.

– Zašto nitko već 23 godine nije napisao poziv za iskaz interesa. U slučaju ove zone ne znamo ima li interesenata. Tek kada imamo potencijalnog investitora onda se može prionuti riješavanju ovog problema, rekao je Zekanović.

Na primjeru prodaje stana pod hipotekom za koji ćete dobiti od kupca koji otkupi i hipoteku samo onoliki dio cijene koji je razlika tražene cijene i vrijednosti hipoteke Zekanović je pojasni da se na taj način moglo postupiti i sa zonom TEF-a.

– Moram naglasiti da ja nisam za taj model prodaje prostora TEF-a u kojem bi se kroz prostorno plansku dokumentaciju moglo uvjetovati način uređenja zone. Model koji bi ja predložio je da se pod hitno pronađe investitor i s njim dogovori pravo građenja na način da mu se sukladno podmirenju dugova TEF-a produži rok na koji će dobiti pravo građenja. Zašto nitko do sada nije upotrijebio ovaj model i zašto nitko nije napisao jedan jednostavan poziv za iskaz interesa, nije mi jasno, pita Zekanović.

zekanovic tef (7)

Pretpostavivši kako bi jedna od izlika mogla biti kako za TEF nema planske i projektne dokumentacije, Zekanović ponovno pita, zašto je 23 godine kasnije nemamo kada su još za vrijeme gradonačelnika Šupuka postojale neke simulacije.

– O namjeni ovog prostora mora odlučiti tim stručnjaka, prostorni planeri, arhitekti, urbanisti… Ja bih volio ovdje vidjeti sadržaj koji će donijeti dodanu vrijednost, nešto što će promijeniti lice Šibenika. Da to ne bude zona stanovanja, da ne bude klasična turistička zona, ali da bude jedan novi landmark, nešto što će Šibenik pretvoriti u grad 21. ili već grad 22. stoljeća, rekao je Zekanović.

zekanovic tef (13)

Hrvoje Zekanović je najavio kako će 5. lipnja, nakon drugog kruga izbora, i vjeruje, nakon njegove pobjede, doći u ured ministra Gorana Marića, koji je najavio da će TEF biti njegov strateški projekt, te zamoliti ministra da ono što je obećao i napravi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.