Zekanovićevi neboderi i dvorane izazvali reakciju ‘Luke Šibenik’

Uprava ‘Luka Šibenik’ oglasila se priopćenjem za javnost u kojem navodi da su vrlo ozbiljno i s nelagodom doživjeli ideje o prenamjeni gotovo polovice njihovog prostora što bi dovelo u pitanje opstanak tvrtke. Priopćenje, kojim zapravo reagiraju na jučerašnji istup kandidata za gradionačelnika Šibenika Hrvoja Zekanovića koji je najavio da bi na prostoru takozvanog Šipada gradio sportsku dvoranu i poslovno-stambene objekte, prenosimo u cjelosti:

‘Uvijek pred izbore pojave se nekakve ideje o ‘izmještanju’ Luke radi izgradnje stambenih, sportskih i turističkih sadržaja. Nekad su to bila tek stidljiva šaputanja, no danas se o tome otvoreno priča. To ‘izmještanje’ je eufemizam za zatvaranje, jer zaista ne znamo kako i gdje bi se Luka dala izmjestiti. Sjetimo se vizionara koji su, uz glazbu i narodno veselje, rušili dimnjake TEF-a i najavljivali  ‘Šibenik dvadeset i prvog stoljeća’. Dvadeset i prvo stoljeće je odavno došlo, a od silnih vizija ostale su tek ruševine.

”Luka Šibenik” jedina je velika šibenska tvrtka koja je preživjela ratna razaranja, tranziciju i divlju privatizaciju. Svaki mjesec svoju plaću teškim radom ovdje zaradi preko 130 ljudi. Zajedno s kooperantima ‘Luka’ hrani preko 300 obitelji. Godišnji prihodi iznose preko 25 milijuna kuna, od čega 40 posto čini izvoz. Na ime poreza, prireza, komunalne naknade, koncesije, zdravstvenog  i mirovinskog osiguranja i drugih davanja, godišnje uplatimo preko 8 milijuna kuna u lokalni i državni proračun. Nemamo niti lipe nepodmirenih dugovanja prema državi, radnicima, dobavljačima i bankama. Samo prošle godine smo investirali preko 17 milijuna kuna u obnovu opreme i infrastrukture, a investicijski ciklus nastavljamo i u ovoj godini. Potpisali smo ugovore s partnerima iz Austrije i Slovenije vrijedne preko 5,5 milijuna kuna godišnje. Na području ex Šipada, pod koncesijom ‘Luke Šibenik’, trenutno se odvijaju poslovi prekrcaja drva i drugih tereta što donosi godišnji prihod od 3,8 milijuna kuna s potencijalom višestrukog rasta.

Luka Šibenik1

I zato vrlo ozbiljno i s nelagodom doživljavamo ideje o prenamjeni gotovo polovice prostora što bi dovelo u pitanje opstanak tvrtke. ‘Luka’ je najvažnija šibenska tvrtka. Jedan je od temeljnih resursa za razvoj gospodarske zone PODI, opstanak TLM-a i vjerojatno jedini razlog zašto do Šibenika još uvijek vodi željeznica. Dok Rijeka, Zadar i Ploče kontinuirano ulažu u lučku infrastrukturu i lobiraju na nacionalnoj i europskoj razini, u Šibeniku se dovodi u pitanje vrijednost sustava koji uspješno posluje od 1834. godine. Forsira se turistički i putnički prijevoz iako su prihodi od tih djelatnosti zanemarivi u odnosu na prekrcaj tereta. Nauštrb funkcionalnog operativnog prostora, pokušava se nametnuti ideja širenja stambene, rekreacijske i turističke zone. Zar niti nakon toliko zatvorenih tvornica i propuštenih prilika ništa nismo naučili?

2

Pozivamo izborne kandidate i aktivne šibenske političare na lokalnoj i nacionalnoj razini da se aktivno uključe u očuvanje stabilnosti ‘Luke Šibenik’. Umjesto izmišljenih nebodera u kojima za koju godinu neće imati tko živjeti i sportskih sadržaja koje nećemo moći održavati, podržite projekte koji će zaista donijeti nova radna mjesta. Podržite zajedničku inicijativu dalmatinskih luka za obnovom Unske pruge, što bi nam otvorilo nova tržišta i višestruko povećalo promet. Podržite našu argumentaciju prema Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da ‘Luku Šibenik’ uvrste u Strategiju pomorskog razvitka RH, čime bi se otvorile mogućnosti financiranja iz EU fondova. I na kraju, pozivamo Vas da se aktivno uključite u razrješavanje imovinsko pravnih pitanja vezanih za prostor ex Šipada, kako bi isti bio u potpunosti iskorišten za gospodarsku djelatnost.

Gospodarski razvoj i radna mjesta u realnom sektoru temelj su demografske obnove i jedini način da zaustavimo izumiranje grada. Ostavimo se photoshopa i lijepih naslova u novinama i uhvatimo se posla. Ili nas neće biti’, poručili su iz poduzeća Luka Šibenik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.