119. obljetnica: Bio sam u Šibeniku, gradu koji je prvi na svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju

U četvrtak će se navršiti 119 godina od kada je grad Šibenik zasjao svjetlošću proizvedenom u hidroelektrani Jaruga na Krki.

Tako se upisao zauvijek među prve gradove na svijetu u kojima je zasvijetlila žarulja na istosmjernu struju. Vidovitošću tadašnjeg gradonačelnika Ante Šupuka  i europskih stručnjaka  za elektrifikaciju Šibenik je tako dobio polaznu osnovu za daljnji razvoj.
Ekvivalent po veličini i značenju tog projekta danas bi bio, recimo , opcija po kojoj bi cijeli grad imao besplatnu  struju iz obnovljivih izvora energije.

Stoga će se u četvrtak 28. kolovoza u  20.30 prisjetiti tog povijesnog datuma simboličnim glazbeno-scenskim događanjem ispred Gradske vijećnice, na Trgu republike Hrvatske. Za ovu prigodu pripremljeno je 119 majica na kojima piše na engleskom jeziku ‘Bio sam u Šibeniku, gradu koji je prvi na svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju’. Majice će se slučajnim odabirom podijeliti inozemnim gostima kako bi na taj način svijetom širili dobre vibracije i poruke iz našeg grada.

Producent priredbe je Željko Petreš pod pokroviteljstvom NP Krka , TZ grada Šibenika i Grada Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.