22.000 eura za auto zaplijenjen u SAO Krajini

Dalmatinski dišpet mu nije dao mira i umjesto da prepusti zaboravu svoj Renault 19 koji mu je oduzela bivša JNA, umirovljeni časnik HV-a Ivica Bačić odlučio je tužiti srpsku vojsku. Trebalo mu je deset godina, no uspio je – beogradski prizivni sud donio je prije mjesec i pol dana konačnu i pravomoćnu presudu u njegovu korist. Zbog automobila koji mu je u listopadu 1991. godine oduzet u Kninu, kada je njime prebacivao bolesnog susjeda iz Miljevaca u bolnicu, dobio je 22 tisuće eura odštete. Greškom je zalutao među tenkove JNA i pao u jednomjesečno zarobljeništvo, pod optužbom za dezerterstvo i špijunažu. Međutim, tada je uspio dobiti potvrdu za oduzeti automobil koju mu je izdao zapovjednik JNA Milorad Grubač. Ivica Bačić je oslobođen u razmjeni zarobljenika, a nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i RH 2002. započeo je sudski postupak. Na beogradskom prizivnom sudu Grubač je potvrdio da je potpis na Bačićevoj potvrdi autentičan, što je bilo ključno za parnicu, kao i činjenica da je Grubač Bačiću zaplijenio Renault kao pripadnik JNA. Prvu pravomoćnu presudu sud je donio još krajem 2010. godine, no do danas su trajala sporenja oko visine odštete.

UMIJEŠANOST BEOGRADA

– Ovo će prva presuda koja dokazuje umiješanost Beograda i JNA u agresiju na Hrvatsku. Mnogima će otvoriti put za njihova potraživanja – rekao je Bačić.

Iako hrvatsko ni srpsko pravosuđe ne poznaju institut presedana, poput američkog, što znači da bi ova presuda bila obvezujuća i za druge slučajeve, ona je ipak značajna za brojne građane Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova koji vode parnice protiv Srbije i njezine vojske. U presudi je istaknuto da su organi bivše Jugoslavenske narodne armije ‘pravni prethodnici tužene Vojske Srbije’, što znači da današnja vojska Srbije snosi pravnu odgovornost za sva nedjela JNA. Na hrvatskim sudovima vodi se niz sličnih slučajeva, koji odštetu za svoje zaplijenjene automobile traže od hrvatske vojske i Republike Hrvatske, no ne s istim učinkom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.