49. Simpozij RIF-a: Ministar Mirando Mrsić: Moramo restrukturirati strukovne škole

Na 49. Simpoziju RIF u Solarisu, koji organizira Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, govorio je i ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić. Govorio je o potrebi restrukturiranja srednjih strukovnih škola.

mirando222

– U Hrvatskoj jednostavno nema suradnje između gospodarskih subjekata i tržišta rada, stalno stvaramo kadrove koji se sa svojim zanimanjima nigdje ne mogu zaposliti, a neki, kao gimnazijalci, niti nemaju zanimanje po završetku školovanja. To pod hitno moramo promijeniti, moramo pojačati rad srednjih strukovnih škola za zanimanja koja nam nedostaju. Puno je frizera, a malo učenika koji se školuju za rad u metalnoj industriji, u brodogradnji. Fali nam i jako puno informatičara. Moramo se ugledati na Njemce, oni u jakim industrijskim centrima imaju i jake industrijske strukovne škole, iz kojih firme crpe novu radnu snagu. Učenici uče u školi, a na praksi su u tim tvrtkama. A kod nas se dešava da jedan Split, kao centar brodogradnje s dugom tradicijom, muku muči s potrebnim kadrovima. Kad riješimo tu situaciju, znatno ćemo smanjiti nezaposlenost mladih ljudi u Hrvatskoj, koja danas iznosi oko 48 posto- rekao je ministar Mrsić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.