500 obljetnica rođenja sv. Terezije: Tri mlade hrvatice žive najstroži red u Katoličkoj crkvi

U karmelićanskom samostanu Sv. Josipa u Avili u Španjolskoj danas žive, mole i rade i tri mlade Hrvatice. To su tri Splićanke. Sestra Edita Marija od Križa, poznata kao glumica Edita Majić, koja je prije četiri godine položila doživotne (vječne) zavjete. Zatim su tu i dvije rođene sestre iz Splita, Mihaela (26) i Gabriela (24) Mladineo. Sestra Gabriela od Svetog Lica, inače 24-godišnjakinja, položila je 1. listopada prošle godine privremene zavjete, dok je njezina dvije godine starija sestra Mihaela od Raspete Ljubavi položila doživotne zavjete vezujući se tako čvrsto uz ovaj neobični red redovnica i pustinjakinja koje se zovu bosonoge karmelićanke te međusobno razgovaraju samo nekoliko puta dnevno. Sve ostalo je šutnja i molitva, a sve kako bi se mogle sabrati i čuti Božji glas.

Prije nekoliko godina, točnije u svibnju 2004. godine, mlada glumica Edita Majić neočekivano je najavila da se povlači s kazališnih dasaka i odlazi u karmelićanski samostan Svetoga Josipa u španjolskom gradiću Avili, stotinjak kilometara zapadno od Madrida. Otad nije prestajalo zanimanje javnosti za razloge i povode takve odluke mlade glumice koja je za svoj redovnički život izabrala najstrožiji red u Katoličkoj crkvi. To su bosonoge karmelićanke, koje svoj život provode u molitvi, kontemplaciji i potpunom odricanju, živeći čak i usred zime bez obuće, u vrlo skromnim uvjetima prvog reformiranog samostana što ga je početkom 17. stoljeća osnovala i u njemu živjela najpoznatija mističarka toga vremena Sveta Terezija Avilska (djevica i crkvena naučiteljica). Avilske karmelićanke (red koji je 1562. osnovala Sveta Tereza Avilska) najstroži je red u katoličkoj crkvi. Sestre u samostanu, naime, žive vrlo skromno: u siromaštvu, radu, postu i molitvi. Svaka ima svoju sobicu, takozvanu ćeliju s ležajem od slamarice. Iako u samostanu nema grijanja, čak ni zimi, pokrivaju se tek prekrivačem od čohe i na nogama nikada ne nose čarape zbog čega ih zovu “bosonoge karmelićanke”. Nemaju električno kuhalo ni toplu vodu, a većinu godine poste. Ostatak žive od “Božje providnosti”, odnosno jedu samo ono što dobiju na milodar od nesebičnih ljudi ili što same uzgoje. Telefon je jedan od rijetkih “luksuza” u samostanu. Inače, sve vrijeme provode u tihoj molitvi, a s ostalim svijetom kontaktiraju preko otvora u zidu s dvostrukim rešetkama, jer je svaki fizički kontakt zabranjen.

U Avili (Španjolska) se 15. listopada otvara jubilarna godina u čast petstotoj obljetnici rođenja sv. Terezije od Isusa (Avilske). Tijekom proslave jubileja planiraju se brojne inicijative koje će uključivati i Hrvatsku.

IZVOR/FOTO: Katolička Tiskovna Agencija

Katolička Tiskovna Agencija

Katolička Tiskovna Agencija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.