950 GODINA OD PRVOG SPOMENA GRADA: Neka 2016. bude godina Šibenika

Šibenik je po mnogočemu jedinstven u svom postojanju. Jedna od činjenica koja ga izdvaja od svih ostalih gradova ne samo u Hrvatskoj, već vjerojatno i u svijetu je to što se Šibenik prvi put kao grad spominje u ispravi hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. I nije to ništa posebno, posebnost priče krije se u datumu otisnutom na tom dokumentu.

A on glasi – 25. prosinca 1066. godine. Iz istog razloga Šibenik se često spominje i kao najstariji samorodni hrvatski grad. Toga je svjestan i predsjednik Gradskog vijeća, Ivica Poljičak koji je iskoristio svečanost dodjele nagrada i priznanja grada Šibenik kazavši:

– Uvijek kažemo da samo najstariji samorodnih hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana. To nam je u srcu, to možemo reći i imamo puno pravo reći. I drago nam je da je tako. Na 25. prosinca 2016. godine bit će punih 950 godina da je naš grad prvi put spomenut i osjećam veliku obvezu da ovo Gradsko vijeće bude pokrovitelj velike manifestacije koja se tim povodom mora napraviti, gdje moramo organizirati jedan veliki znanstveni skup s jednim povijesnim prikazom koji se odnosi na naš grad. I moramo se još značajnije upisati na suvremenu kartu Hrvatske jer Šibenik ima što reći.

SASVIM DOVOLJNO VREMENA

Budući da nikad nije rano početi planirati, dvije godine do samog događanja, Gradu Šibeniku i ostatku grada ostavlja sasvim dovoljno vremena da se zbiju redovi, skuje plan i krene u realizaciju obilježavanja tog velikog broja.

– To će biti jedna iznimna prigoda. Bilježim se u ime Gradskog vijeća da 2016. godina bude godina Šibenika u cijeloj Republici Hrvatskoj. Bit će prostora za sve – zaključio je Poljičak.

Tko, kako i hoće li se zaista realizirati proslava obilježavanja 950 godina od prvog spomena Šibenika kao grada, kraljevskog grada – ostaje nam vidjeti. Svakako, držimo palčeve.

 

Foto, autor: Željko Krnčević

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.