‘Ako ćemo Hrvatsku dijeliti na pet regija, neka Knin bude središte dalmatinske regije’

Lokalni čelnici svih gradova i općina u Šibensko-kninskoj županiji sastali su se danas sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom na temu Nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju RH. Na sastanku je ocjenjeno kako je prijedlog zakona ‘loš u djelu nejasnih učinaka i kriterija na budućnost jedinica lokalne i područne samouprave’. Nastavljena je i polemika o uvođenju pet planskih područja, neformalnih organizacija bez izvršnih funkcija koje bi trebale povlačiti sredstva iz EU fondova. Naime, strahuje se kako je osnivanje planskih područja zapravo ‘tiha’ regionalizacija i podjela zemlje na pet regija.

-Mnogi su upravo osnivanje tih planskih područja vidjeli kao moguće regije. Dubrovčani su rekli da žele samostalnu regiju, Zadar također, Istrani ne žele ni čuti da nisu samostalna regija…Stoga smo mi ovdje donijeli aklamativni zaključaj da istupamo iz dosadašnjeg sistema predlaganja regija na način, ako to jeste Dalmacija kao regija da Knin bude središte. To je jasna poruka da se da poseban pečat takvom području koje je bilo pogođeno ratom, to je jedna politička poruka onima koji pričaju o regionalizaciji da se malo odmaknu od klasičnog razmišljanja. Ne želimo omalovažavati značaj Splita, Zadra, Dubrovnika, a po najmanje Šibenika, ali to je jedan odmak s kojim želimo poslati jasnu političku poruku – kazao je župan Pauk dok je kninska gradonačelnica Josipa Rimac dodala kako je osnivanje planskih područja ‘ulazak na mala vrata pet regija’ i ukidanje županija.

-Nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju, koji je jedan od najvažnijih zakona za funkcioniranje lokalne samouprave, ima toliko nedostataka i postavlja se pitanje da nam se nameće zakon s kojim nismo sukladni – poručila je Rimac.

zupan s gradonacelnicima 1

Gradonačelnici i načelnici iznijeli su i niz primjedbi na prijedlog po kojem se brišu područja od posebne državne skrbi, a uvode potpomognuta područja koja bi se indeksirala prema pet elemenata, stopi nezaposlenosti, stopi obrazovanja, demografskim kretanjima, vlastitim proračunskim prihodima i dohotku po glavi stanovnika.

-Takvim prijedlogom, primjerice, Grad Drniš izgubio bi oko sedam milijuna kuna svog izvornog proračuna što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo – kazao je župan Pauk.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.