‘Ako se DIV ne bude pridržavao mjera, podnosit ćemo optužne prijedloge!’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Temu zagađenja pitke vode u Šibensko-kninskoj županiji nekoliko dana prije no što su presušile županijske pipe u Saboru je potencirala zastupnica Oraha Mirela Holy. Saborska zastupnica obratila se Vladi po pitanju kninske lagune zatrovane, kako su pokazale stručne analize, sa sedam otrovnih spojeva, među kojima živom i kadmijem, podsječajući na činjenicu da ‘je riječ o tvarima iznimno opasnim za ljudsko zdravlje’, a koje su, ‘prema sumnjama stanovnika grada Knina’ koji su se obratili saborskoj zastupnici za pomoć, na to mjesto dospjele jer ‘DIV TVIK tvornica vijaka, koja se nalazi u neposrednoj blizini, bez pročišćavanja ispušta lužine i kiseline u okoliš’. Stoga je Holy zanimalo hoće li Vlada na neki način zaštiti zdravlje građana kninskog područja, te kakvom će se prevencijom institucije koristiti da bi spriječile daljnje i opasnije zagađivanje rijeke Orašnice i NP Krka, kao i hoće li nadležne institucije sankcionirati kninsku gradsku vlast zbog ignoriranja problema i manjka interesa za njegovo rješavanje.

BEZ SANACIJE LAGUNE

Odgovor je dobila od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji je ustvrdio kako je tvrtka DIV na traženje ministarstva izradila tek djelomičan program mjera zaštite vode od onečišćenja, no kako on ne sadrži sanaciju takozvanih ‘crnih točaka’ u krugu tvorničkih pogona, kao niti sanaciju kninske lagune. Ministarstvo je provedenim nadzorom nesporno utvrdilo kako DIV koristi zemljane lagune kao interni sustav odvodnje, te kako je voda u lagunama zatrovana mazutom i ostalim otrovnim spojevima koji predstavljaju latentnu opasnost za okoliš, rijeke Orašnicu i Krku, NP Krka i zahvat za vodoopskrbu Jaruga odakle se vodom napaja Šibenik.

Još 23. studenog 2013., prilikom jednog od zagađenja Orašnice sadržajem iz laguna tvrtke DIV d.o.o., napominje Jakovina u svom odgovoru Holyevoj, Hrvatske vode su izradile program mjera sprječavanja daljnjeg onečišćenja vodotoka Krke i Orašnice i predale ga odgovornoj osobi u DIV-u. Program je proveden tek djelomično, napominje ministar, jer nije trajno zatvoren izlaz oborinske kanalizacije onečišćene mazutom. Hrvatske vode tada su jasno propisale pravila koja su za DIV bila obvezujuća – održavati brane osobito u vrijeme kada se vodostaj Orašnice izjednači s vodostajem laguna, nakon smanjenja vodostaja zbrinuti opasni otpad s raslinja onečišćenog mazutom i obala vodotoka, trajno zatvoriti izlaz oborinske kanalizacije tvrtke DIV, te provesti sanaciju zemljanih laguna, a nakon toga oko njih podignuti nasip kako bi se spriječio kontakt orašnice sa zagađenim područjem.

VIŠE SASTANAKA

Na temu kninskih laguna s predstavnicima DIV-a djelatnici Hrvatskih voda održali su nekoliko sastanaka, a na zadnjem održanom 2. rujna ove godine, na kojem su osim spomenutih predstavnika, nazočili i predstavnici vodopravne inspekcije i Komunalnog poduzeća d.o.o. iz Knina, navedeno je kako je DIV zatvorio sustav odvodnje u novom tvorničkom pogonu, ali kako sustav odvodnje nizvodno od tanka mazuta nije zadovoljio jer su dijelovi odvodne cijevi erodirali, te je s tog mjesta i dalje moguće širenje onečišćenja. Uz još nekoliko točaka, Jakovina navodi kako je DIV-u naložena izrada glavnog projekta sanacije otpadnog sustava i izgradnje novog uređaja za pročišćavanje na toj lokaciji, te kako je uprava tvornice od Hrvatskih voda već zatražila ishođenje vodopravnih uvjeta. Tek nakon što ovaj postupak bude gotov, napominje Jakovina, Hrvatske vode moći će tvornici izdati privremenu vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda. Ministar poljoprivrede također navodi kako je vodopravna inspekcija provela šest nadzora na lokaciji tvrtke DIV u Kninu, no kako uprava tvornice u žalbenom postupku osporava izrečene obveze – po svim rješenjima. Sljedeći nadzor inspektora bit će obavljen do konca rujna, no ukoliko se DIV ne bude pridržavao izrečenih mjera, napominje Jakovina, državni vodopravni inspektor izdavat će rješenja o naplati upravnih mjera i podnositi optužne prijedloge.

Što je utvrdila policija oko onečišćenja izvorišta Jaruga pročitajte OVDJE.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.