ANKICA JURIĆ TILIĆ, producentica filma ‘Ne gledaj mi u pijat’: Računamo na šibenske glumce

‘Ne gledaj mi u pijat’ naziv je debitanskog dugometražnog igranog filma mlade nade hrvatskog filma, Hane Jušić, koja potpisuje režiju i scenarij, a koji uživa podršku Hrvatskog audiovizualnog centra koji, pak, projekt opisuje kao jednim od najzanimljivijih u posljednjih  godina u Hrvatskoj.  Riječ je o filmu čije se snimanje očekuje 2015. godine u Šibeniku gdje je smještena radnja.  Iako je tek u nastajanju, film već sad mnogi hvale, a tomu u prilog ide i činjenica da je riječ  o prvoj  hrvatsko – danskoj koprodukciji.

Upravo smo s hrvatskom producenticom filma Ankicom Jurić Tilić popričali o spomenutom filmu, ali i općenito produkciji kuće Kinorama d.o.o.  koja potpisuje i novi filmski naslov ‘Zvizdan’ proslavljenog hrvatskog redatelja Dalibora Matanića čije snimanje upravo traje u šibenskom zaleđu.

Ne gledaj mi u pijat film

POVRATAK ŠIBENIKU

Iako se Šibenik već dugo godina spominje kao idealna filmska kulisa / filmski set konačno se s riječi prešlo na djelu posljednju godinu, ako ne i dvije. No zanima me zašto ste Šibenik odabrali kao mjesto snimanja dugometražnog igranog filma ‘Ne gledaj mi u pijat’?

Naša redateljica Hana Jušić koja je ujedno napisala i scenarij je podrijetlom iz Šibenika i to je grad njenog djetinjstva, tamo joj žive rođaci, to je grad u koji se neprekidno vraća i koji dobro poznaje. To je zapravo razlog da i cijelo snimanje smjestimo u Šibenik – naša filmska priča je smještena u taj grad, pa ćemo je tamo i snimati.

Jesu li poznate i možete li nam otkriti koje su to lokacije na kojima će se snimati u Šibeniku?

Još uvijek nismo odabrali lokacije na kojima ćemo snimati film – još je prerano za to jer je snimanje filma planirano tek za kasno ljeto sljedeće godine. Ipak, sigurna sam da će lokacije uključiti i one dijelove Šibenika van povijesne jezgre koja privlači turiste, lokacije kao što su naselja sa zgradama iz osamdestih, autobusni kolodvor i slično.

Jesu li (i koja to) šibenska glumačka/produkcijska/snimateljska imena uključena u nastanak filma?

Za sada mogu reći da nam dvije osnovne autorske funkcije radi Šibenčanka Hana Jušić koja je redateljica i scenaristica. Za sve ostale je još rano reći, ali sigurna sam da ćemo trebati pomoć i podršku građana Šibenika i da svakako računamo na šibenske glumce.

Je li poznato kada će snimanje početi?

Svakako ćemo zbog operativnih razloga probati izbjeći turističku sezonu – najvjerojatnije ćemo film snimati u kasnom kolovozu i tijekom rujna, a ukoliko uspijemo ranije pribaviti sva potrebna sredstva i dobro se pripremiti, možda čak krenemo u snimanje u svibnju. O tome ćemo odlučiti krajem zime, kada budemo sigurni koji je plan optimalan za naš film.

VELIKO ZADOVOLJSTVO

Koliko sam uspjela shvatiti iz dosadašnjih pisanja o spomentom filmu, riječ o filmskom naslovu koji je već sad hvaljen. Naime, svojedobno je primljen na uglednu scenarističku radionicu Torino Film Lab, u sklopu programa Script & Pitch.  Hvali ga i Hrvatski audiovizualni centar koji je, između ostalog, odobrio sredstava za snimanje te navodi kako se od filma već sad očekuju veliki uspjesi kako u kinima, tako i na filmskim festivalima. Može komentar?

Film ‘Ne gledaj mi u pijat’  pripremamo već dvije godine. Hana Jušić je svojim ranijim, kratkim igranim filmovima, dokazala da je jedan od najzanimljivijih mladih autora u Hrvatskoj i za svoj je rad dobila brojna filmska priznanja. Ovo će joj biti prvi dugometražni igrani film. Scenarij smo razvijali 2013. na uglednoj radionici Torino Film Laba u koju je Hanin rad odabran između brojnih scenarija iz cijelog svijeta. Nakon toga smo ove godine ponovno odabrani u program FameWork tog istog Torino Film Lab-a koji završava sljedeći mjesec i tamo ćemo imati priliku predstaviti svoj rad filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta, koji će onda kasnije sa zanimanjem čekati gotov film.

Vjerujemo da će nam to kasnije pomoći u plasmanu filma na europsko i svjetsko tržište, a svakako se naravno nadamo da će film biti dobro primljen od domaće publike koja nam je uvijek na prvom mjestu. Proizvodnju filma podržao je u rujnu ove godine Hrvatski audiovizualni cenatar, a u listopadu i Danski filmski institut što je također veliki uspjeh, osobito za film mladog autora.

Osim što se tek očekuje snimanje ‘Ne gledaj mi u pijat’, u šibenskom zaleđu već se snimaju kadrovi za novi filmski naslov Dalibora Matanića ‘Zvizdan’, također, u produkciji Kinorame. Možemo li reći da ste se na neki način pretplatili na Šibenik i okolicu kao svoju filmski set?!

Snimanje ‘Zvizdana’ je zaista pronašlo pravi dom u šibenskom zaleđu – priroda, koju Matanić smatra ‘trećim glavnim likom’ u svom filmu, čudesno je lijepa i presretna sam što smo to uspjeli zabilježiti kamerom. Imali smo nevjerojatno puno sreće i s vremenom koje je u ovo doba godine najčešće prevrtljivo – nas je zaista krasno poslužilo. Cijelo nam je snimanje do sada proteklo kako treba, nadam se da će tako ostati do kraja i sretna sam što ćemo se vratiti s novim filmom u ove krajeve. Htjela bih ovdje napomenuti da je veliko zadovoljstvo raditi film van Zagreba, u novim krajolicima, u novim mjestima i gradovima – velika je šteta da to ne možemo češće. Nisu tome razlog filmske priče, nego najčešće visina troškova snimanja na terenu koja nam to nerijetko onemogući.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.