Arnautović odustao od kandidature, Ninić ide za inat SDP-u

Definitivno nema ništa od kandidature Milana Arnautovića za šibenskog gradonačelnika, koju je ovaj nekadašnji prvi čovjek Šibenika i bivši član SDP-a, najavio prije nešto od više mjesec dana.

– S obzirom da nisam uspio postići dogovor s manjim stranaka i nezavisnim udrugama, odlučio sam da samostalno sa svojom nezavisnom listom ne sudjelujem na izborima ni za šibenskog gradonačelnika, ni za Gradsko vijeće Šibenika. Pregovarao sam s Hrvatskim laburistima te sa Šibenskim građanskim forumom kao nekakvom trećim političkim smjerom, ali pregovori nisu urodili plodom – kazao nam je Milan Arnautović.

Za podsjetnik je da je Arnautović najavio svoju nezavisnu kandidaturu za gradonačelnika Krešimirova grada zbog nezadovoljstva političkim i gradskim životom Šibenika, a želeći se suprotstaviti SDP-u i HDZ-u. On je tada predlagao da  na temelju provedenih izbornih anketa, sve stranke i nezavisne liste podrže jednog kandidata za šibenskog gradonačelnika koji bi dobio podršku građana Šibenika protiv socijaldemokrata i ‘zajedničara’.

NINIĆ IDE IZ INATA

Na prošlim izborima od prije četiri godine, jedan od kandidata za šibenskog gradonačelnika bio je Ivan Ninić i to kao nezavisni nakon što je napustio SDP. Iako je prošao loše na tim izborima, uspio je sa svojom nezavisnom listom ući u šibensko Gradsko vijeće.

– Iskreno, mislio sam se ne baviti više politikom. No, kad vidim da pojedine ankete govore o pobjedi moje bivše stranke  SDP-a, koju sam stvarao, onda sam blizu odluke da se ponovno kandidiram i na ovim izborima. Dakle, opet ću se kandidirati samo da ne pobijede moji bivši. Šibenski SDP se stalno hvali nekakvim svojim imaginarnim projektima u proteklom mandatu, a zapravo apsolutno ništa nisu napravili za Šibenik – rekao je Ivan Ninić, ističući kako u svojoj kandidaturi ima podršku pojedinih nezavisnih udruga, pogotovo onih koje vodi mlađa populacija.

Do lokalnih izbora ostalo je još mjesec i pol dana i kampanja je, zapravo, već u punom jeku. Predstavnici šibenske gradske vlasti učestalo sazivaju presice i obilaze gradilišta predstavljajući javnosti svoje projekte. Ni predstavnici oporbenih stranaka ne miruju sa svojim kritizerskim stavovima na račun gradske vlasti. Uglavnom je poznato s kojima će kandidatima političke stranke u Šibeniku krenuti u izborni ring. Aktualna šibenska gradska vlast, podsjetimo, pokušat će doći do još jednog mandata trojcem koji je slavio na izborima prije četiri godine. Dakle, kandidat vladajuće koalicije je dr. Ante Županović, a kandidati za njegove zamjenike su saborski zastupnici Franko Vidović iz SDP-a i Petar Baranović iz HNS-a. Ovom trojcu potporu daje i HSLS, a zauzvrat je predsjednik županijske organizacije ove stranke Joso Slamić dobio kandidaturu za zamjenika župana u ovoj koaliciji. HDZ u utrci za šibenskog ‘poteštata’ predvodi također liječnik – aktualni ravnatelj šibenske bolnice dr. Željko Burić, dok je kandidat ‘zajedničara’ za dogradonačelnika Danijel Mileta, bivši državnim tajnik u Ministarstvu prometa i veza. Po prvi puta na šibenskim lokalnim izborima HDZ-u se pridružio HSP ‘Ante Starčevića’, koja je u ovom koaliciji istaknula Nikicu Penđera kao kandidata za drugog šibenskog dogradonačelnika. Ovako nominirane kandidate HDZ-a i njegovog novog koalicijskog partnera podržava i HSS, čiji je predsjednik Zoran Smolić kandidat za zamjenika župana.

LOZA JEDINA S KANDIDATKINJOM ZA GRADONAČELNICU

Kandidat nestranačke udruge ‘Šibenski građanski forum’ za gradonačelnika Šibenika bit će Emil Guberina. ‘Forumaši’, inače treća politička snaga u dosadašnjem sazivu šibenskog Gradskog vijeća, na izbore izlazi sa svojom nezavisnom listom.

Politička platforma ‘Loza’, kako i priliči opciji ženskog imena, na izbore za čelnu funkciju grada Šibenika ulazi s pripadnicom ljepšeg spola. Riječ je od magistrici biologije Tanji Radić – Lakoš, zaposlenici šibenskog Veleučilišta i aktualnoj županijskoj vijećnici. ‘Lozini’ kandidati za dogradonačelnike su dipl. ing. Ante Gaćina i dipl. pravnik Mario Kovač, političar s dugogodišnjim iskustvom, nekadašnji saborski zastupnik i ministar pomorstva, prometa i veza.

Poput ‘Loze’, na izbore samostalno izlazi i HSP, a kandidat ove stranke za šibenskog gradonačelnika je Goran Grguričin, aktualni predsjednik šibenskog Gradskog vijeća.

Podršku šibenskog biračkog tijela na predstojećim izborima pokušat će po prvi puta i to samostalno, pridobiti Hrvatski laburisti – Stranka rada. Kandidat za gradonačelnika je  Slaven Jakelić, tajnik županijske podružnice Obrtničke komore. Za zamjenike gradonačelnika ‘laburisti su kandidirali Miroslava Krnića i Matu Zlatopera.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.