Azijski ogromni i opasni stršljen se pojavio i u Hrvatskoj?

NAKON što je slovenski pčelarski savez potvrdio da je u toj zemlji prvi put zabilježio prisutnost azijskog stršljena, navodno je zabilježen i u Hrvatskoj i to u Medulinu. 

“Bio je velik skoro šest centimetara i žut. Sad počiva u kutiji black camela”, poručila je čitateljica koja je fotografiju poslala na iPress.

I jedan muškarac iz Raklja također tvrdi da je prije dva tjedna ubio jednog azijskog stršljena.

Azijski stršljen je neautohtona vrsta koja je posljednjih godina u više europskih zemalja izazvala velike štete u košnicama, a u nekim je situacijama opasna i za ljude.

Podsjećamo, prisutnost azijskog stršljena nedavno je opazio i prijavio pčelar iz Pivke u zapadnom dijelu Slovenije, kamo je, kako se pretpostavlja, došao iz Italije, gdje je već otprije prisutan. Pčelar je u svojim košnicama zabilježio veću štetu, a stručnjaci pozivaju i ostale uzgajivače da budu pažljivi i razmjenjuju informacije o mogućem daljnjem širenju tog grabežljivca.

Azijski stršljen, protiv kojega europske pčele nemaju prirodnih obrambenih mehanizama, prvi put se u Europi pojavio 2005. u južnoj Francuskoj, a otad se proširio u Španjolsku, Veliku Britaniju i Italiju.

Veći je od običnog europskog stršljena i može narasti do 6 centimetara dužine. Leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pčele ne napada samo u letu nego ulazi i u košnice. U minuti može ubiti 40 pčela koje protiv njega, za razliku od azijskih, nemaju učinkovite metode zaštite.

U nekim situacijama može biti opasan i za ljude, i to ne samo one koji su alergični na ubode, pa je nedavno u Francuskoj od uboda azijskog stršljena umrlo šestoro ljudi, upozoravaju stručnjaci.

IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.