BEBE NA METADONIMA: Od prvog dana života na liječenju od oviosnosti

Problem ovisnosti već je neko vrijeme jedan od najvećih društvenih problema novoga doba. Mnogo se priča o štetnom djelovanju droga, a nemali je broj priča o tome kako su upravo ti problemi razorili mlade ljude i njihove obitelji. Nažalost, nerijetki su i slučajevi kada se ovisnost u život ljudi uvuče i prije njihova rođenja. Sve je veći broj trudnoća ovisnica i konzumentica psihoaktivnih droga, koje za posljedice imaju djecu rođenu u apstinencijskim krizama. Posljednji statistički podatak, formiran na temelju prijava poroda iz zdravstvenih ustanova, govori da je takvih slučajeva u Lijepoj našoj oko 70 godišnje. Prema statistici, prije šest godina Šibensko-kninska županija zabilježila je najveći broj trudnica narkomanki u Hrvatskoj. Srećom, taj se crni rekord nije ponovio. Ipak, šibenska bolnica godišnje, nažalost, zabilježi nekoliko takvih slučajeva, ali dr. Nikica Živković, šef šibenske Ginekologije, naglašava kako nema mjesta panici, jer sve su to izolirani slučajevi.

NEKOLIKO SLUČAJEVA

– Nije to veliki broj, bude godišnje nekoliko slučajeva. Neke trudnice koje imaju problem s ovisnosti znaju biti vrlo neodgovorne, ali baš nedavno smo imali jednu jako brižnu majku ovisnicu. Unatoč činjenici da je bila dosta ovisna, bila je disciplinirana i boravila je uz bebu, dojila je svaki dan – kazao je dr. Nikica Živković. Tvrdi da takve bebe nedugo nakon poroda preuzima liječnik pedijatar koji vodi dijete kroz apstinencijsku krizu.

– Kod nas to pedijatrija stvarno radi više nego dobro. Sva sreća u cijeloj priči da djeca nisu svjesna tog svog stanja, tako da nema psihičke ovisnosti, već samo fizičke. Ono što većinu brine jest što će biti s djetetom kad ode iz bolnice, u kakvom će ono okuženju rasti – nastavlja dr. Živković. Otkriva kako većina majki ovisnica ipak prekine trudnoću, odnosno ne iznese je do kraja. One koje odluče zadržati dijete, u pravilu se tijekom trudnoće pokušavaju ‘očistiti’ od opijata (uglavnom heroina). Liječnici im tada propisuju velike količine metadona, čime opet truju i sebe i nerođeno dijete. Trudnice ovisnice ne smiju se skidati s metadonske terapije, ali terapiju uvijek regulira liječnik. Postoji i terapija buprenorfinom, ali ona je samo za majke koje su ga uzimale i prije trudnoće ili ako su bile ovisnice o heroinu.

Pedijatri otkrivaju da su slike bebe u apstinencijskoj krizi gadne, te da su to djeca koja jednostavno ne prestaju plakati, pa je i novorođenčetu neophodno dati potrebitu farmakološku terapiju.

Žene koje uzimaju drogu u trudnoći često rađaju djecu koja u pravilu razviju poremećaje u ponašanju, teškoće pri koncentraciji u učenju, jakog su psihomotornog nemira, često su boležljivija te fizički slabija.

Da se svi moraju pozabaviti problemom ovisnost govore posljednje statistički rezultati. Po stopi liječenih ovisnika Šibensko-kninska županija drži visoko četvrto mjesto u državi, s evidentirane 382 osobe. Služba za mentalno zdravlje, prevenciju i liječenje ovisnosti prošle godine na tretmanu imala je 248 osoba, od toga 37 osoba se po prvi put javilo na liječenje.

MNOGO OVISNIKA

– Stvaran broj ovisnika je mnogo veći, procjenjuje se da ih je dva ili tri puna više. Od osnutka centra 1997. godine otvoreno je preko 1.000 kartona, s naglaskom da nisu svi opijatski, napravljeno je i mnogo anonimnih razgovora, pojedinci bi došli u Centar tražili bi savjet. Ukratko, ovisnika o drogama ima puno i previše – kazala nam je nedavno dr. Zora Jurin iz Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti, pojašnjavajući kako je riječ o kroničnoj recidivirajućoj bolesti mozga.

– Koliko ih se izliječi? Ja bih optimistično rekla od 25 do 30 posto, s tim da i oni doživotno moraju biti na tretmanu. To vam je ko da imate dijabetes, da bi funkcionirali morate uzimati inzulin, tako je i s ovisnikom, on mora shvatiti da je bolestan i da treba cijelo životnu pomoć. Problem je što su neki od njih mišljenja da sa 10 ili 20 tableta mogu riješiti problem, a to ne ide tako – priča dr. Jurin. Posebno zabrinjava podatak porasta konzumiranja alkohola i droga krajem osnovne i početkom srednje škole. Čak 42 posto anketiranih učenika priznaje da se opijalo (pet ili više pića u jednoj prigodi), dok je u stanju teške opijenosti u posljednjih godinu dana bilo 37 posto ispitanih učenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.