Bivši pročelnik kritizira ‘novi’ GUP, aktualna pročelnica: Bar bi on trebao znati o čemu priča

Sutra, 29. travnja, istječe rok do kojeg su svi zainteresirani Gradskoj upravi trebali dostaviti svoje primjedbe na ‘novi’ Generalni urbanistički plan grada Šibenika, odnosno cjelovite izmjene i dopune GUP-a. Prošlog tjedna održano je i javno izlaganje u Gradskoj vijećnici na kojem su svoje primjedbe iznijeli mahom mještani Zablaća, arhitekti i predstavnici struke.

gup

Među kritičarima je bio i bivši pročelnik UO za prostorno planiranje Krešimir Petković koji je iznio niz zamjerki na prijedlog Plana, a najvažniji je, smatra, što nije usklađen s planovima višeg reda, Prostornim planom grada (PPUG) i Prostornim planom Šibensko-kninske županije. To ga, naime, čudi jer je sve navedene planove, uključujući i prijedlog GUP-a, radila zagrebačka tvrtka Urbing.

kresimir petkovic

-Već sam obuhvat ukazuje na neusklađenost GUP-a s PPUG-om, tj planom šireg područja – različiti su. Na nekim područjima obuhvat je smanjen (npr dio naselja Ražine), dok je na drugom području proširen (npr. prema mostu) – kaže Petković. Bivši pročelnik u mandatu Ante Županovića navodi i kako se iza kulise ‘cjelovitih’ izmjena, zapravo rade ciljane izmjene za ciljane skupine – ‘gospodarske subjekte’.

Aktualna pročelnica UO za prostorno planiranje Madlena Roša Dulibić, s druge strane, neugodno je iznenađena zamjerkama svog bivšeg kolege jer, kako kaže, osoba s njegovim referencama trebala bi znati o čemu priča.

obuhvat

-Prvo, obuhvat o kojem gospodin Petković govori je identičan obuhvatu izvornog plana iz 1988. godine, osim Brodarice i Jadrije koje su izuzete iz obuhvata još 2007. godine. U tom planu lijepo piše da obuhvat ide od šibenskog mosta do Ražina i jednostavno nije točno da se kod mosta povećavao, a u Ražinama smanjivao. Drugo, cjelovite izmjene GUP-a usklađene se s planovima višeg reda – ističe pročelnica citirajući nam članak 154. PPUG Šibenika koji nalaže da se GUP primjenjuje u granicama obuhvata unutar kojeg je izrađen izuzimajući prostor Brodarice i Jadrije, te Zakon o prostornom uređenju i gradnji koji navodi kako se novi GUP ne može donijeti dok se ne donese novi županijski Prostorni plan, a on se pak izrađuje tek kada država izradi novi Državni plan prostornog razvoja.

-Zato ovo i nije novi GUP već cjelovite izmjene i dopune. Svatko tko se bavi ovim poslom zna da ako je čestica u obuhvatu GUP-a gradi se po njegovim odredbama, a ako nije onda se gradi po odredbama PPUG-a. Isto tako svatko zna da ako je netko u postupku dobivanja dozvole za građenje dobit će je po planu koji je u tom trenutku na snazi – poručuje pročelnica. Ona demantira i kako je GUP ‘podređen’ gospodarskim subjektima pitajući se koji su to zapravo gospodarski subjekti u Šibeniku te da bi je radovalo da ih je puno više.

madlena rosa-zeljko-buric

Roša Dulibić zaključuje da svi oni koji su imali bilo kakve primjedbe na dijelove plana mogli su ih dostaviti Gradskoj upravi.

-Svima je u interesu da s planom bude zadovoljno što je više korisnika prostora te da on bude izrađen prema pravilima struke i zakona – zaključuje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.