Blagdan je Tijelova, biskup Ivas misu predvodi u 19 sati

Katolici danas slave Tijelovo, blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Vjernici se okupljaju na misama i tijelovskim procesijama na ulicama gradova i sela kako bi javno svjedočili vjeru.

Misno slavlje u katedrali svetog Jakova u 19 sati predvodit će šibenski biskup Ante Ivas, a po završetku mise održat će se tijelovska procesija po ulicama starog dijela grada.

Svetkovina se pojavljuje u 13. stoljeću, no zapadno kršćanstvo počelo ga je obilježavati tek u 14. stoljeću. Postoji legenda prema kojoj je augustinska redovnica Julijana iz samostana u Belgiji, imala viđenje punog Mjeseca, na kojem je opazila mrlju.Mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju nedostatkom blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Mjesni biskup je na njezinu molbu uspostavio blagdan, koji se u početku zvao blagdan Euharistije.

Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom je taj blagdan htio proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila smrt.

Tek u 14. stoljeću, blagdan se proširio na cijelu Rimokatoličku Crkve te su vjernici na Tijelovo sudjelovali u procesiji u kojoj se nosilo Presveto Tijelo u pokaznici.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.