BODULSKA PRIPETAVANJA: Nema sloge oko pruge za Kaprije i Žirje

Nastavljaju se nesporazumi između Kaprijana i Žirjana oko rute i brzine brodske pruge i brzog broda ‘Broč’, koji već mjesec dana intrigiraju pažnju Šibenčana. Nakon što na sastanku s Agencijom za obalni linijski promet, održanom 11. prosinca, nije došlo do dogovora, Žirjani i Kaprijani održali su u četvrtak, 19. prosinca sastanak s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem, koji je trebao poslužiti kao medijator između dva suparnička otočna tabora. Međutim, i u tako visokim krugovima, još nije došlo do konkretnog dogovora, ruta brze brodske i trajektne pruge do naših udaljenih otoka još nije definirana.

NEMA NIKAKVE SURADNJE

– Najprije, želim se osvrnuti na gospodina Dinka Jelovčića iz Mjesnog odbora Kaprije, koji je gradonačelniku rekao da je isključivi cilj naše inicijative za promjenom rute broda do Kaprija i Žirja jedino moj osobni animozitet prema MO Kaprije, što nema apsolutno nikakve veze sa zdravom pameću. Meni i svim Žirjanima jedini je cilj da brod do našeg otoka vozi najduže 45 minuta, za što su ispunjeni i svi uvjeti, ali Kaprijani nas iz nekog razloga namjerno koče. Dakle, ni na sastanku s gradonačelnikom Burićem nisu popustili ni milimetra, uopće nas ne žele saslušati, a naše zahtjeve i cijeli elaborat o isplativosti nove rute nisu ni razmotrili. Tako da se nismo ni malo pomakli s mjesta, osim što su nam gradonačelnik Burić i Agencija dali rok do kraja godine da riješimo ovaj slučaj. Naš stav je jasan, a Kaprijani su rekli da će se o tome tek očitovati. Vrijeme nam curi. Ono što smo predložili, kako bi zadovoljili obje strane, je da ‘Broč’ i trajekt koji vozi ljeti najprije ujutro plovi do Žirja, po novoj ruti. Da u drugoj smjeni popodne plovi kao i dosad, najprije na Kaprije, pa na Žirje, gdje bi brod mogao i prenoćiti. Znači, ponudili smo rješenje negdje na pola puta, ali Kaprijani se još nisu očitovali – kaže Anton Dobra, bivši predsjednik MO Žirje, koji je s Nikicom Šižgorićem, predsjednikom MO Žirje, bio prisutan na sastanku s gradonačelnikom Burićem.

Dobra kaže i da nije optimističan oko mogućeg pozitivnog odgovora ljudi iz MO Kaprije, sve mu se to čini kao čisto inaćenje. U svakom slučaju, do kraja godine tek je nekoliko dana, do dogovora između bodula nije došlo, a Agencija će ponuditi pragmatično rješenje, koje slijedi po zakonima, i koje se Žirjanima sigurno neće svidjeti.

– Agencija za obalni linijski promet podržat će svaku inicijativu koja dođe od mještana Kaprija i Žirja, ako su oni u tome jedinstveni i ako ona ne podrazumijeva veća financijska izdvajanja no što je predviđeno natječajem o koncesiji – kaže kapetan Ivan Franičević, ravnatelj Agencije.

Ipak, nastavlja, Agencija u šibenskom slučaju neće biti ni sudac ni porota.

NEĆEMO RADITI PROBLEME

– To je problem lokalne vlasti, neka sjednu za stol i pokušaju naći dogovor. Mi ćemo podržati svaku varijantu ukoliko ona financijski i rutom ne bude prelazila uvjete iz koncesije koju je u sklopu natječaja za brodara raspisala Vlada Republike Hrvatske. Dakle, nećemo raditi probleme, kako se Žirjani, Kaprijani i gradonačelnik dogovore, tako će i biti – navodi kapetan Franičević.

Ako do dogovora ipak ne dođe, Agencija će ostaviti sve po starom, brod će i dalje voziti na relaciji Šibenik-Kaprije-Žirje. To se Žirjanima, već najavljuju, neće svidjeti, i razmotrit će nove korake ako do dogovora do Nove godine ipak ne dođe.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.