BURNUM 2014.: Valorizacija kulturne baštine u NP Krka

U prostorijama JU NP Krka u Drnišu danas je održana prezentacija projekta valorizacije kulturne baštine na prostoru NP Krka, točnije starorimskog logora Burnum.

np krka burnum talijani5

Prezentaciju su održali doktori znanosti Alessandro Campedelli i Marco Dubbini sa Sveučilišta u Bologni i Pier Carlo Ricci sa Sveučilišta u Ferrari uz stručnu asistenciju Joška Zaninovića, ravnatelja Gradskog muzeja Drniš.

Prezentacija je obuhvatila 3D rekonstrukciju arheoloških lokaliteta, tvrđava i ostataka graditeljske baštine (vodenice). Rezultati dobiveni na temelju znanstvenih istraživanja na prostoru Burnuma, Krke i Pokrčja koja su provodili Gradski muzej Drniš, Sveučilište u Zadru i Sveučilište u Bologni tako su predstavljeni javnosti, i poslužit će da se od znanstvenih metoda preko arheologije do turizma dođe i do novčanih benefita.

np krka burnum talijani9

– Riječ je o 3d rekosntrukciji kakvu u Hrvatskoj još nismo imali, a plod je desetogodišnjeg istraživanja Burnuma- rekao je Joško Zaninović.

Burnum se namjerava pretvoriti u cjelodnevno izletište za turiste, uz arheološku i znanstvenu komponentu, a posjetioci će sve što ih zanima o lokalitetu dobiti preko svojih pametnih telefona.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.