Burnumske ide održat će se i ovog ljeta uz voditelje Antoniju Blaće i Zlatana Zuhrića Zuhru

Već je početak srpnja, a iz NP Krka još nisu  predstavili ni datum niti program ovogodišnjih tradicionalnih Burnumskih ida, predstavi u starorimskom logoru Burnum u Ivoševcima kod Kistanja. Prošlih godina do oviog datuma održala bi se barem jedna Burnumska ida, pa su ljudi počeli sumnjati da li će ih ove godine uopće biti.

– Biti će ih, i to u poprilično spektakularnom izdanju, ovogodišnje ide dići ćemo na jednu višu razinu. Ne mogu vam još otkriti program i izvođače, tek da će voditelji programa biti Antonija Blaće i Zlatan Zuhrić Zuhra- rekao nam je jutros na otvaranju Oziđane pećine iznad Roškog slapa ravnatelj NP Krka Tonči Restović.

burnumske ide 3

Podsjetimo, termin Ide izvorno se odnosio na dane u sredini mjeseca kojima su Rimljani organizirali svečanosti i proslave. Prošle godine sajamski dio programaodržao se ispred samog amfiteatra s tradicionalnim antičkim stolom, prezentacijom načina života i obrta u vrijeme rimskih careva (kovač, lončar, obućar, pisanje voskom, izrada drvenih igračaka, mozaika i bula, antička škola, mjenjačnica za denare, filcanje vune, uređivanje poput Rimljana, odmaranje na trikliniju i dr.) i sudjelovanjem posjetitelja u starim rimskim igrama.

burnumske ide 5

Za detalje ovogodišnjeg  programa, kako poručuje Restović, još ćemo morati malo pričekati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.