Čače: HDZ i SDP sve je to isto. Svi rade samo za stranku

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Napomena: Razgovor s Antom Gašperovom Čačom vođen je prije njegova jučerašnjeg dopisa gradonačelniku Željku Buriću od kojeg traži da povuče sve ljude s njegove Nezavisne liste iz nadzornih odbora gradskih tvrtki.

Igra prijestolja koja se proteklog tjedna odigrala u šibenskom Gradskom vijeću uobičajen je primjer političkog kaosa u kojem se doslovce ne zna tko pije, a tko plaća. Najeklatantniji primjer takvog kaosa je nezavisni vijećnik Ante Gašperov Čače koji je svoj glas dao za uvrštenje točke o smanjenju komunalne naknade za građane na dnevni red, a potom je glasovao protiv toga. Još veći je pomutnju proizvela činjenica da su o ključnim točkama dnevnog reda Čače i kolegica s njegove liste dr. Mira Vukšić glasovali potpuno suprotno. Mira Vukšić nije željela komentirati ništa o ovoj stvari dok ne shvati što je njezin kolega Čače htio postići sa svojim načinom glasovanja, a budući da dva glasa ovih nezavisnih vijećnika određuju prevagu u vijeću, o svemu smo porazgovarali s Antom Gašperovom Čačom.

Nakon što ste na Gradskom vijeću glasovali za uvrštavanja točke o njegovom smanjenju na dnevni red, a potom protiv smanjenja, SDP vas je prozvao da se ponašate u suprotnosti s onim što ističete da ste zagovornici malog čovjeka. Optužili su vas čak za glasovanje iz osobnih interesa. Kako to komentirate?

Slažem se sa svime što je Joško Šupe iz SDP-a kazao. Šupe je super! Hvala SDP-u što me je probudio. Međutim, glasovao sam protiv spuštanja komunalne naknade jer Šupe nije izišao za govornicu i obrazložio svoj stav. Ipak, moram vam kazati kako je sve ono što se događalo na protekloj sjednici Gradskog vijeća bio dio moje unaprijed smišljene tragedije. To vam je kao da gledate svog favorita Barcelonu protiv Seville, pa Barca ‘popije’ gol u trećoj minuti. Onda su gledatelji razočarani, ali ne računaju na to da uvijek imate uzvratnu utakmicu. Drugim riječima, možda sam na prošloj sjednici ja ispao negativac, ali bit ću otvoren pa kazati kako je to najbolji potez koji je Ante Gašperov Čače povukao u 15 godina svoje političke karijere, a nakon kojega će se znati tko je točno većina, tko manjina, a tko je odgovoran za što. HDZ je nekim svojim prijedlozima na prošloj sjednici želio zaobići i mene i svoje koalicijske partnere. Svojim sam postupanjem pokazao HDZ-u da trebaju poštivati partnera koji je podržao njihovu većinu u vijeću, te da nas trebaju doživljavati jednakopravno, a ne kao ručnik s kojim će obrisati ruke. Na koncu, ova je rasprava dovela i do kristaliziranja stava između koalicijskih partnera, HDZ-a i HSP Ante Starčevića koji su također pokazali zube.

MIRA SE NALJUTILA…

Prilikom glasovanja o odabiru Andrije Španje za direktora Sportskih objekata vi ste bili ‘za’, no vaša kolegica s liste dr. Mira Vukšić bila je ‘protiv’. Zašto?

Odgovorno tvrdim da me nitko iz HDZ-a nije pitao niti se samnom konzultirao oko Španje. Nisam htio glasovati za Španjino imenovanje, no ipak sam dignuo ruku jer mi se zgadilo moraliziranje iz redova SDP-a. Šupe se dignuo kako bi osudio stranačko zapošljavanje, a nije se prisjetio po kojem su modelu radili prethodnici aktualne vlasti, njegovi SDP-ovci. Sve je to ista ciganija, HDZ i SDP, svi oni rade samo po stranačkom ključu i zapošljavaju svoje, šakom i kapom.

Međutim, ostaje činjenica da ste vi i kolegica Vukšić s iste liste, a imali ste oprečan stav?

Mi smo se, zapravo, dogovorili da Španjino imenovanje nećemo podržati, no ja sam, priznajem, iznevjerio taj dogovor. Mira se na mene, razumljivo, naljutila, no kad sam joj pojasnio svoje razloge i objasnio joj o kakvom se planu radi i po kojoj sam strategiji postupao, kazala je točno ovako:

– Ako je to što mi govoriš istina, podržavam te.

Kakav je vaš komentar na rad šibenske gradske uprave nakon ovih sedam mjeseci?

Nikakav, ocjena nula! Ništa se nije maknulo s mjesta. HDZ danas radi greške svih vlasti prije njih. Stranačko zapošljavanje je u punom jeku, a građane se vara, posao i dalje dobivaju podobni, a ne zaslužni. Ovakvim načinom rada poručuju da smo svi političari isti, a to nije tako.

RASPRAVA U SVIBNJU

Smatrate li se partnerima s vladajućom koalicijom?

Koaliciju sklapate službeno, na papiru, a ja nisam s njima ništa potpisao. Jedini razlog iz kojih podržavam većinu u vijeću jest realizacija mojih predizbornih obećanja i to me zanima. Evo, suradnja s aktualnom vlašću iznjedrila je moje obećanje da će svim umirovljenicima u Šibeniku, bez obzira jesu li članovi Udruge umirovljenika biti osiguran besplatan javni prijevoz. To se sada provodi u djelo. Također, u travnju donijet ćemo novu odluku o komunalnom doprinosu kojom ćemo učiniti nemoguće – odvojit ćemo legalizaciju od svake nove gradnje, a raspravljat će se još i o komunalnoj naknadi te će biti onako kako većina kaže, a ne kako želi SDP. U svibnju će se raspravljati o naknadama u gradskim tijelima i tvrtkama, a ako se ne usvoji naš prijedlog o njihovom ukidanju, povući ću svoje ljude iz nadzornih odbora gradskih tvrtki.

Kad smo kod naknada, je li činjenica da u nadzornim odborima gradskih tvrtki imate svoje ljude teret u odlukama koje ne idu u prilog gradskoj vlasti?

Naravno da nije teret. Ako ne bude kako mi želimo, svoje ću ljude, kao što sam vam rekao, povući iz nadzornih odbora, ili ću od njih zahtijevati da se odreknu naknade za sudjelovanje u tim tijelima. Evo, ovom prilikom pozivam SDP da nas podrži u ovom prijedlogu, te da se iskažu na konkretnom primjeru, da ako već neće vladajući, tada svi ostali maknu taj suvišan trošak s leđa građana.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.