Čak 43 litre litre oborine po kvadratnom metru pale su u Pirovcu do 1 sat iza ponoći, a u Rogoznici 28 litara

CENTAR snažne sredozemne ciklone u noći s ponedjeljka na utorak premještao se s područja sjeverne Italije nad sjeverni, potom i srednji Jadran. Iako kiše nije bilo posvuda, ciklona je dijelovima Jadrana donijela snažno nevrijeme, piše Crometeo.

Već je u ponedjeljak predvečer ojačao oblak u zadarskom zaleđu, pa je na širem području Benkovca bilo kiše, pljuskova i izražene grmljavine. Olujni oblak se u večernjim satima premjestio nad more pa je olujno nevrijeme zahvatilo Pakoštane, Sveti Flip i Jakov te osobito Biograd na Moru.

Nevrijeme je na tom području najjače bilo između 22 i 23 sata.

Kako doznajemo od Crometeo članova s pogođenog područja, u kratko vrijeme palo je preko 50 litara kiše i tuče po kvadratnom metru. Oborinske vode poplavile su ulice, a nakon što je voda napunila dvorišta nekoliko desetaka obiteljskih kuća počela je prodirati u prizemne prostorije.

Vatrogasci su imali pune ruke posla pa su iz lokava izvlačili automobile, a visina vode ponegdje je prelazila 1 metar.

Vatrogasci su izašli na najmanje pet intervencija, a na mnoge nisu ni mogli izići jer su uspaničeni građani zvali dok su oborinske vode prodirale u prizemlja njihovih kuća, te im je rečeno da pričekaju da nevrijeme prođe i da se oborinske vode povuku s prometnica.

Poplavljeno nekoliko restorana

Osim kiše, u Pakoštanima je problem stvarala i velika plima mora koja je bila izražena zbog niskog tlaka zraka. Tamo je more poplavilo nekoliko restorana i drugih ugostiteljskih objekata na samoj rivi.

Na cijelom spomenutom području udari gromova uzrokovali su povremene prekide u telefonskim lijama, ali veća šteta još nije dojavljena.

Nevrijeme se do ponoći stišalo te se voda s većine područja povukla, ali će se pravo stanje znati tek tijekom jutra. Zanimljivo je da, za razliku od prošle ciklone, tijekom večeri u Zadru uopće nije bilo kiše.

Nevrijeme se sredinom noći premjestilo na šire šibensko područje, gdje je također mjestimice bilo bujica na cestama i ulicama, te je dolazilo do povremenih problema u električnoj mreži. Čak 43 litre litre oborine po kvadratnom metru pale su u Pirovcu do 1 sat iza ponoći, a u Rogoznici 28 litara.

Nevrijeme se oko 2 sata u noći postupno premjestilo na šire splitsko područje.

IZVOR: index.hr

FOTO: Crometeo

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.