Čak dvije ciklone sljedećih sedam dana: Što nam donosi kraj srpnja?

Tijekom četvrtka u većem dijelu zemlje bilo je dosta sunčanog vremena. Danju je ispod 25°C bilo samo u gorskim krajevima, a iznad 30°C samo ponegdje na Jadranu. Najtoplijih 31°C izmjereno je u Hvaru na Hvaru. Drugdje je većinom bilo od 26 do 30°C.

Danas sjevernom Europom dominira prostrano polje visokog tlaka zraka s centrom iznad Skandinavije, a najnestabilnije je nad srednjoj Europom zbog ciklone u višim slojevima troposfere (visinska ciklona). Blizina ista uvjetovat će lokalne nestabilnosti u popodnevnim satima i u našim krajevima. Danas će se centar visinske ciklone zadržavati nad zemljama Beneluksa, a tijekom subote širit će svoj utjecaj nad alpske zemlje i sjevernu Italiju. Na prizemnim kartama centar ciklone bit će slabo uočljiv, ali će u noći na nedjelju stići i do Jadrana. Radi se o plitkoj cikloni koju je Crometeo tim nazvao Luka. Zbog ove ciklone u subotu će najnestabilnije biti na Jadranu, a u nedjelju u unutrašnjosti zemlje.

Već u ponedjeljak počinje slabljenje utjecaja ove ciklone, a vrijeme će se djelomičnog stabilizirati, osobito na Jadranu.

Znatno jača visinska ciklona u ponedjeljak će zahvatiti Veliku Britaniju, a utorak će se preko područja Francuske premještati prema srednjem Sredozemlju, pa se u tijekom srijede nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom očekuje formiranje ciklonalnog centra. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Melisa i koja će donijeti jaču promjenu vremena čitavoj zemlji. Ponovno je pod njenim utjecajem moguće izraženije nevrijeme, veće količine oborina i novi pad temperature zraka…

Petak donosi djelomično sunčano i suho vrijeme u većini predjela. Poslijepodne će u zaobalju i samo ponegdje uz obalu biti pojačanog razvoja naoblake, mjestimice uz pljuskove s grmljavinom koji u Zagori mogu biti i obilniji. Noću će biti tiho ili uz slaba bura, danju će puhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 31°C.

subotu će u Dalmaciji veći dio dana biti djelomično sunčano i suho. Navečer više oblaka uz mogućnost mjestimičnih neverina, uglavnom na moru i sjevernoj Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno uz povremenu i mjestimičnu kišu ili pljuskove, a u Istri se ne isključuje mogućnost jačeg nevremena. Noću tiho ili uz slab burin. Danju u Dalmaciji slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo, a navečer jugozapadnjak. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 26 do 31°C.

nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će se u mnogim predjelima zadržati suho, lokalno će biti grmljavinskih pljuskova, najviše u Istri, gdje mogu biti i obilniji. Puhat će slabo do umjereno jugo, na moru južne Dalmacije i pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 25 ponegdje u Istri do 30°C u Dalmaciji.

Sunčano će biti cijeloga ponedjeljka i većeg dijela utorka. Krajem utorka postupno naoblačenje sa zapada koje će u prvim satima srijede donijeti kišu, pljuskove i grmljavine, a ponegdje i novo jače grmljavinsko nevrijeme. Do srijede će puhati jugo, a tijekom srijede jugo će okrenuti na sjeverozapadnjak. Srijeda donosi novo osvježenje. Promjenu vremena donosi nam ciklona koja će centrom prijeći preko Jadrana, a u četvrtak će se već udaljavati od našega područja što će označiti početak stabilizacije vremena.

Cijelu prognozu pročitajte na stranicama Crometeo.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.