Cilj mi je postati župan i srušiti HDZ-ov bastion u županiji

Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik, novi je predsjednik šibensko-kninske Županijske organizacije SDP-a. Odlučila su ovako 382 člana stranke koji su na unutarstranačkim izborima Klarinu dali povjerenje, te prednost pred preostala dva kandidata, dodanašnjom predsjednicom ŽO SDP-a Anitom Barom i Duškom Živkovićem. Bara je na izborima osvojila 161 glas, a Živković 36 glasova. Novi predsjednik najavljuje oštre rezove i stranačku inventuru.

Koji će biti vaši prvi potezi sad kad ste preuzeli Županijsku organizaciju SDP-a?

Najprije treba pričekati izbornu konvenciju koja će se održati 1. prosinca. Tada će, naime, biti izabrani moji najbliži suradnici, a stranački delegati izabrat će i dva potpredsjednika, članove Predsjedništva i Županijski odbor stranke. Nakon toga sazvat ću Županijski odbor SDP-a i ono što vam u ovom trenutku mogu zagarantirati jest da će definitivno doći do raspuštanja nekih organizacija SDP-a na području Šibensko-kninske županije. Prvenstveno mislim na one organizacije gdje je SDP na parlamentarnim izborima ostvario pobjedu, ali na lokalnim izborima nije imao kandidata za načelnike, gradonačelnike niti za općinska i gradska vijeća. Takve činjenice kojima smo svjedočili na lokalnim izborima govore o neaktivnosti organizacija koje postoje samo na papiru i fiktivno, a u stvarnosti nisu radile ništa na osnaživanju stranke. Takve organizacije štete ugledu SDP-a.

STRANKA PRETRPJELA ŠTETU

Koliko su oni štete napravili stranci?

Mnogo. Te organizacije čitavo su vrijeme formalno postojale, mada njihovo vodstvo na terenu nije zabilježilo nikakav rezultat. Njih iz županijskog SDP-a nikad nitko nije dirao. No, o tome će se još raditi detaljna analiza, tako da zasad ne bih nikoga imenovao, ali o tome koliki problem uzrokuju stranci svjedoči činjenica da pojedine organizacije nisu u stanju organizirati niti biračke odbore, a kamoli izvršiti neki veći zadatak. Svakako, jedino što nam sad preostaje jest raspuštati stara rukovodstva i imenovati ljude koji su željni raditi i napredovati. U raspuštenim organizacijama bit će imenovani povjerenici koji će ogranke ustrojiti i zasukati rukave. To se ne bojim kazati, to sam i najavljivao u svojoj kampanji za predsjednika stranke – nisam postao predsjednik županijske organizacije SDP-a zbog titule, još jedna titula doista mi ne treba, već isključivo kako bih napravo posao, stabiliziram stranku, ojačao SDP na šibensko-kninskom području i od stranke napravio prepoznatljiviju političku opciju nego što je bila dosad. Župan šibensko-kninski Goran Pauk radi jako loš posao, no SDP ga u protekle četiri godine nije kritizirao, niti mu je dao ijedan konstruktivni prijedlog. A, smatram da je bivše SDP-ovo vodstvo imalo brojne prigode da ukaže na loše krive poteze župana Pauka.

Koliku podršku građana očekujete na idućim lokalnim izborima?

Prije svega, moramo stabilizirati stranku, izgraditi čvrste i pouzdane organizacije koje će raditi na njezinom rejtingu, kako bismo uopće mogli početi govoriti o budućoj podršci birača. No, konačan cilj je da SDP za 3,5 godine osvoji vlast u Šibensko-kninskoj županiji. Od Županijskog odbora i Predsjedništva stranke tražit ću da me se predloži kao kandidata za župana šibensko-kninskog. Smatram da je moj angažman, ali i pobjeda na unutarstranačkim izborima dobra podloga za taj zahtjev, ali i da stranka ima šansu prvi put osvojiti vlast u županiji. Mnogi su mi govorili da na županiju ne bih trebao krenuti, uključujući i Novicu Ljubičića, pročelnika Ureda župana, koji me je u izbornoj noći nazvao i umjesto čestitke, uputio mi upozorenje, govoreći kako je ovo najviše što sam ikad osvojio i da nikada neću biti župan. No, osobno se s time ne slažem. Nikad se ne bih kandidirao za predsjednika županijskog SDP-a da nisam bio siguran u pobjedu, a tako je i sa županijom. Ja, naime, ne volim gubiti i dobro procijenim svoje mogućnosti. Na svim izborima dosad na kojima sam konkurirao sam i pobijedio, te vjerujem da ću, prije svega radom stranke na terenu, u suradnju sa svojim suradnicima, mladim ljudima koji su željni raditi, i ovoga puta SDP-u osigurati pobjedu.

Otkrili smo, dakle, vašu ambiciju koju ste nam odbili otkriti u, inače, prilično otvorenom razgovoru koji ste nedavno dali za Šibenski tjednik…

Gledajte, naravno da ću od stranke prije svega tražiti podršku, ali smatram da doista imamo šansu. HDZ vlada loše, ne prihvaćam argument da je Šibensko-kninska županija jedna od najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj jer je ‘to tako’, jer ima područja od posebne skrbi i iz niza drugih neprimjerenih razloga.

ŽUPANIJA NEĆE BITI HDZ-OV BASTION

Bojite li se, ipak, izbornih iskustava koja su pokazala da je Šibensko-kninska županija bastion HDZ-a?

Apsolutno se toga ne bojim. Govorili su mi prije pet godina kako je općina Tisno također bastion HDZ-a, pa sam izbore dobio ne jednom, već dva puta. Ljudi prepoznaju nerad, a vrednuju rad. Kad biračima pokažete da znate i želite tada vas nagrade. Ponavljam još jednom, rad na terenu, suradnja svih stranačkih ogranaka na području Šibensko-kninske županije i njihovo jačanje, dobra koalicijska podloga mogu rezultirati pobjedom SDP-a. Iako to još uvijek jest, Šibensko-kninska županija vrlo brzo će izgubiti etiketu HDZ-ovog bastiona.

Kada pričamo o jačanju stranke, znači li to nužno i povećanje broja članova?

Ne. Naravno da je poželjno povećati broj članova, ali naša misija će biti da građani prepoznaju rad naših članova i da ga vrednuju povjerenjem na izborima. Kako bismo to postigli, moramo pojačati prepoznatljivost postojećih stranačkih ogranaka, osnovati ogranke ondje gdje oni ne postoje, i što sam već napomenuo, raspustiti neaktivne ogranke.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.