‘Cjelovite izmjene GUP-a uvest će reda u plansku regulativu Šibenika’

Grad Šibenik uputio je Gradskom vijeću za nadolazeću sjednicu 20. veljače izmjene i dopune šibenskog GUP-a. Aktualna gradska vlast, naime, odustala je od donošenja GUP-a koji se radio od 2002. godine do 2013. te se odlučila ići u cjelovite izmjene GUP-a koji je na snazi još od 1988. godine.

-GUP je uvijek izazivao prijepor ili borbe među različitim političkim opcijama, a plan koji se radio do 2013. godine, zadnji saziv Gradskog vijeća nije usvojio. Želja nam je da proces investiranja u Šibeniku bude što brži i jednostavniji pa smo se odlučili tu plansku regulaciju donijeti u što bržem i kraćem zakonskom roku. Nove promjene GUP-a iznimno će utjecati na plansku regulativu grada Šibenika– kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Pročelnica UO za prostorno uređenje i gradnju Madlena Roša Dulibić pojasnila je zbog čega nisu nastavili s donošenjem GUP-a koji se radio do 2013. godine te zašto nisu na sjednicu GV-a uputili novi GUP.

-GUP koji se radio do lani prešao je dug put i u dosadašnjim postupcima je učinjeno previše proceduralnih propusta da bi se moglo nastaviti s radom – kazala je pročelnica. S donošenjem novog GUP-a, pak, nije se moglo ići jer se čeka donošenje planova više razine, Prostornog plana Šibensko-kninske županije i Državnog plana prostornog razvoja.

-Zakon o prostornom uređenju i gradnji koji je bio na snazi od 2007. do 2013. godine ukinuo je GUP kao kategoriju. Novi zakon od 1. siječnja 2014. ponovno ga je uveo, ali isti se ne može donijeti bez da se prvotno, u skladnu s novim zakonom, donesu planovi višeg reda, županije i države – navodi Roša-Dulibić dodajući kako, iako nije riječ o novom GUP-u, u suštini će se uskladiti sve što je u gradu izgrađeno i što je starim planom predviđeno.

-Analizirat će se čitav prostor iz početka i na papir staviti novo stanje – ističe pročelnica dodajući kako očekuje da bi, zbog bržih procedura koje je uveo novi zakon, čitav proces mogao biti gotov u roku od sedam mjeseci.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.