Čović odgovorio Aluminiju: Nemamo dugovanja, već ozbiljan poslovan odnos!

– Iz Aluminija d.d. Mostar ne barataju činjenicama koje odgovaraju istini. Nemam nikakav dug prema njima, kamoli u iznosu od pet milijuna eura – kazao je za Šibenski portal Vlado Čović, većinski vlasnik Zagreb Montaže, te TLM-ove Tvornice prešanih proizvoda, ogorčen na napis koji su danas iz mostarske tvornice aluminija uputili na adrese svih medija, prozvavši Čovića i njegov TPP, kao i ostale TLM-ove tvrtke za milijunska dugovanja prema Aluminiju.

Sve TLM-ove tvrtke, upućuje Čović na početku, s Aluminijem posluju u godišnjem iznosu većem od sto milijuna eura. To su ogromne brojke, nastavlja Čović, i u svakom je normalnom poslovnom odnosu prihvatljiva pojava određenih dugovanja, odnosno potraživanja.

U ovom trenutku, nastavlja, Tvornica valjanih proizvoda šibenskog TLM-a, u čijem vlasništvu Zagreb Montaža više ne sudjeluje, Aluminiju Mostar duguje ukupno 800.000 eura , dok Tvornica prešanih proizvoda s kojom je Zagreb Montaža vlasnički vezana Aluminiju duguje ukupno 350.000 eura.

S druge strane, naglašava Čović, budući da Aluminij d.d. Mostar, sukladno ugovoru s HEP-om, struju dobiva preko šibenskog TLM-a, obje su TLM-ove tvrtke izdale svoje garancije na račun duga za struju prema HEP-u mostarske tvornice.

– Drugim riječima, mi smo garantirali svojim novcem da ćemo platiti dugove ako ih ne plati mostarska tvornica. TVP sa tri milijuna eura, a TPP sa 450.000 eura – kaže Čović. Dugovanja šibenskih tvornica daleko su ispod izdanih garancija, kaže Čović, ali se bez obzira na to sva dugovanja podmiruju uredno. Nastavlja kako je u toj situaciji potpuno nelogično što je mostarski Aluminij uveo i prihvaća samo avansnu uplatu, te odbija čak i akreditive banaka.

– To se u poslovnom svijetu ne viđa često – kaže Čović, te dodaje kako će TLM, kao i dosad sve svoje dugove pokriti u okviru dogovora.

Iz mostarskog Aluminija su, podsjetimo, iziritirani kritikom prvog čovjeka Zagreb Montaže zbog uvođenja avansne uplate na fakture za isporučenu aluminijsku sirovinu, naveli kako ‘Čović nikako ne bi smio propustiti upoznati javnost s činjenicom kako je njegova prešaonica (TLM-TPP) Aluminiju već jako dugo dužna visokih milijun eura, dok im TLM u cjelini stalno duguje čak pet milijuna eura, držeći četiri milijuna zarobljenih jamstava, kao zalog za izmirenje obveza za kupnju električne energije od HEP-a, premda Aluminij to uvijek u cijelosti i na vrijeme plaća’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.