CRVENI KARTON ŽUPANOVIĆU: Na čelo Čistoće opet dolaze HDZ-ovci Poljičak i Mileta!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Visoki trgovački sud u Zagrebu preinačio je presudu Trgovačkog suda u Šibeniku i utvrdio ništetnim Rješenje o opozivu i imenovanju članova Nadzornog odbora Gradske čistoće d.o.o., koje je 17. srpnja 2009. godine potpisao šibenski gradonačelnik Ante Županović. Svojom presudom Visoki trgovački sud poništio je odluku gradonačelnika Šibenika kojom su s mjesta članova NO-a Čistoće opozvani Ivica Poljičak, inače predsjednik tog tijela, Danijel Mileta, Vinko Barišić i Rade Vukšić, kako bi na njihova mjesta mogli biti imenovani akvizicije koalicijske vlasti Čedomir Perković, Ozren Nadoveza, Damir Vučak i Vladislav Mihelčić.Epilog je to sudskog spora koji su, nakon što su nasilno i preko noći razriješeni sa svojih dužnosti, još 2010. godine pokrenuli smijenjeni članovi NO-a Čistoće. U svojoj presudi, Visoki trgovački sud obrazlaže kako je šibenski Trgovački sud u prvostupanjskoj presudi pogrešno utvrdio da Grad Šibenik imenuje članove NO-a i Uprave preko Skupštine društva koju osnivač imenuje izravno u okviru nadležnosti Gradskog vijeća.

Visoki sud u obrazloženju nadalje navodi kako su odluke gradonačelnika kojima se imenuju novi članovi NO-a Čistoće ništetne jer ih je donijela osoba koja za donošenje takvih odluka nije bila nadležna. ‘Budući da je predstavnik Grada Šibenika u skupštini Čistoće bilo Gradsko poglavarstvo, ono je, a ne gradonačelnik, moglo izabrati ili opozvati članove NO-a’, stoji u presudi, uz naznaku kako je gradonačelnik Županović, donijevši rješenje o opozivu članova NO-a Čistoće, postupio protivno propisima i pravilima.

PREISPITATI TOMIČIĆEVO IMENOVANJE

Visoki trgovački sud na ponovno je suđenje vratio zahtjev tužitelja, smijenjenih članova Čistoćinog NO-a, da se poništi i odluka o imenovanju Stipe Tomičića direktorom Čistoće, držeći kako je Trgovački sud u Šibeniku u tom dijelu napravio određene pogreške. Tu odluku, osim toga, nije mogao ispitati jer rješenje o Tomičićevom imenovanju nije bilo priloženo spisu. Na koncu, Visoki je sud na početak vratio i odluku Trgovačkog suda u Šibeniku kojom je omogućen upis novih članova NO-a i direktora Gradske čistoće Tomičića u Sudski registar.Važno je napomenuti kako su ova suda, i prvostupanjski šibenski Trgovački sud i Visoki trgovački sud u Zagrebu, u obrazloženju naveli da ‘nedvojbeno proizlazi da gradonačelnik Grada Šibenika nije bio nadležan i ovlašten imenovati članove i predstavnike jedinice lokalne samouprave u skupštini trgovačkog društva kojeg je osnivač Grad Šibenik’, te kako su njegove ‘odluke ništetne jer su protivne pravnim propisima i pravilima ustroja društva s ograničenom odgovornošću te stoga što su donesene od osobe koja za donošenje takvih odluka nije bila nadležna.’ Unatoč tome šibenski je Trgovački sud u svojoj presudi prešao preko ove činjenice jer je smatrao da je Gradsko vijeće godinu dana kasnije, dok je sudski postupak još trajao, svojom odlukom od 8. srpnja 2010. retroaktivno gradonačelniku dalo ovlasti za imenovanje, pa je sud zaključio kako nema štete te da tužitelji nemaju pravni interes, dok viši zagrebački sud tu činjenicu nije zanemario.

TUŽILI ZBOG BAHATOSTI

Presuda zagrebačkog suda ohrabrila je smijenjene članove Čistoćinog NO-a.

– U tužbu sam krenuo zbog arogantnog i bahatog načina na koji je gradonačelnik izveo smjenu Nadzornog odbora. Da sam smijenjen i ‘nestručan’ saznao sam iz dnevnog tiska. Nikad nitko iz gradske vlasti o tome samnom nije razgovarao i sve što sam kasnije dobio bila je jedna fax-razrješnica. E, pa kad je tako, odlučio sam na najmjerodavnijem mjestu demonstrirati svoje znanje i gradonačelnikovo neznanje Zakona o trgovačkim društvima i pripadajućih procedura – na trgovačkom sudu. Podršku su mi dale kolege i sada, nakon tri godine, rezultat je vidljiv. Pravda uvijek nađe put – komentirao je Danijel Mileta. Ivica Poljičak, nekadašnji predsjednik NO-a Čistoće, navodi kako je članovima NO-a u ovom slučaju napravljena velika politička šteta. Nažalost, kaže, stvari se ne mogu vratiti unatrag, ali se iz svega može izvući pouka da se ne smije djelovati protuzakonito, kao što je činio gradonačelnik Županović, kada je smjenjivao članove nadzornih odbora gradskih tvrtki i imenovao nove.

– U političkom smislu pretrpjeli smo veliku štetu, a u pravnom smislu tek se moramo konzultirati s drugim kolegama koji su na isti način oštećeni i istjerati pravdu do kraja na čistac. Nažalost, presudu Visokog trgovačkog suda dobili smo tek na kraju mandata aktualne gradske vlasti. Vidjet ćemo što ćemo dalje, no zasigurno od provođenja prava nećemo odustati – kazao je Poljičak. Budući da bi se upis novih članova NO-a, prema odluci Visokog trgovačkog suda, u šibenski Registar trgovačkih društava trebao provesti po službenoj dužnosti, pretpostavlja se kako će Poljičak, Mileta, Barišić i Vukšić uskoro opet zasjesti na svoje nekadašnje funkcije. Četverac još dvoji oko pokretanja građanske parnice kojom bi tražili nadoknadu štete, no to je u ovom slučaju manje bitno. Presuda Visokog trgovačkog suda pokazala je kako je pravda uvijek dostižna, a pravo se ne može tumačiti proizvoljno, ma tko ga i u kojim okolnostima tumačio. Ono je jasno, egzaktno i – jednako za sve.

  Devet mjeseci čekali na dostavu presude?!

Interesantno je spomenuti kako su presuda i Rješenje Visokog trgovačkog suda doneseni 31. siječnja ove godine, no kako ih je tek 24. rujna ove godine zaprimio odvjetnički ured koji je zastupao smijenjene članove NO-a Čistoće! U međuvremenu, 16. travnja ove godine, presudu i Rješenje zaprimio je i šibenska ispostava Trgovačkog suda u Zadru, no trebalo je više od pet mjeseci da se dokumentacija dostavi tužiteljima.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.