Dajte nam prostor za djelovanje udruge!

– Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu – biti zdrav. Svjesna sam da će doći dan kada uopće neću moći držati svoju unučad u naručju, i da već sada moram paziti na svaki svoj korak. Svjesna sam da imam oštećene zglobove i da je štaka moja nova prijateljica, ali nisam zbog toga manje sretna. Borim se kroz život, a svakodnevnim šalama i smijehom, uz podršku obitelji, prijatelja i okoline te druženjem u županijskom Društvu multiple skleroze zaboravim na svoju muku, zaboravim da sam bolesna – kazala nam je s osmijehom Nedjeljka Pervan, medicinska sestra kardiolog, jedna od 100 oboljelih od multiple skleroze u Šibensko-kninskoj županiji.

S TIM SE ŽIVI

– Od multiple skleroze, fantomske bolesti s tisuću lica kako je još zovu, oboljela sam 2006. godine u 56 godini života. Nakon prvotnog šoka, shvatila sam da nema natrag i da je bitno ne klonuti duhom. Multipla je bolest s kojom se živi, a rak je bolest od koje se umire. Za mene nema više trčanja, sada sam sporovozni vlak. Kad se želim igrati s unučicama jednostavno se spustim na pod i valjam zajedno s njima. Sve je isto, a opet sve toliko drugačije – priča nam Nedjeljka. Šibensko-kninsko društvo multiple skleroze ima oko 60 članova, 20 je nepokretnih, 15 posto ih je mlađih od 35 godina, a čak dvije trećine oboljelih su žene.

– Ljudi se srame dijagnoze, samosažalijevaju se, zatvaraju se u kuću. Kad osoba sazna da ima multiplu, odmah sebe vidi nepokretnog, a 70 posto oboljelih nikada ne završi u invalidskim kolicima. Da se zna uzrok ove bolesti, znao bi se i lijek. Međutim, ne zna se. Sve terapije svode se na to da se bolest zaustavi i ne postane gora. Radimo na jačanju imuniteta i brizi za nastala oštećenja. U društvu imaju mogućnost i besplatne tjelovježbe, psihološke pomoći, razgovora, tu mogu saznati sve o lijekovima i svojim pravima – otkrila nam je Nevenka Milošević, dopredsjednica Društva.

S obzirom da ova bolest iz godine u godinu pogađa sve više ljudi, Nevenka poziva sve novo dijagnosticirane da se jave na broj mobitela 098/181 9204 jer im Društvo može puno pomoći i uputiti ih u njihova prava, kao što je to, primjerice, beneficirani radni staž.

ISKORIŠAVAJU BOLESNE

– Iskustva naših članova su neprocjenjiva stoga pozivamo novooboljele da nam se pridruže. Osim toga, želimo upozoriti na razne profitere koji često prodaju razne preparate pod lijekove i na taj način iskorištavaju bolesne. MS je bolest u kojoj sada funkcioniraš, a nakon pet minuta možda nećeš moći dignuti čašu vode. To je stres s kojim se bolesni moraju znati nositi – tvrdi Nevenka Milošević. Društvo ‘volonterski’ funkcionira punih 14 godina. U nekoliko navrata tražili su prostor od grada, ali bezuspješno.

– Ante Šare nam je doslovno besplatno ustupio prostor na korištenje u Ulici kralja Zvonimira 44, kod Vodovoda. Međutim, veliki problem nam je parking, a mišljenja smo da se uz malo političke moći i to može riješiti. Stoga, molimo nadležne da nam pomognu – apelira Nevenka Milošević. Podsjetimo, od multiple skleroze u svijetu boluje oko dva milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko tri tisuće.

 

 Što je zapravo multipla skleroza?

MS je o autoimuna kronična upalna bolest kojoj se ne zna točni uzrok, simptomi i njihova učestalost se razlikuju od osobe do osobe. Ne postoji lijek. Bolest napada središnji živčani sustav koji prenosi informacije između mozga i drugih organa. Zato oboljelima slabi vid, trnu i slabe ruke i noge. Živčani produžeci su obloženi mijelinskom ovojnicom, a upravo ona kod oboljelih od multiple skleroze nepovratno propada.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.