Bit će to najsuvremenija meteorološka postaja u regiji!

Neovisno o godišnjem dobu, u Rogoznici je uvijek nekoliko stupnjeva toplije u odnosu na ostatak Šibensko-kninske županije. Topliju mikroklimu to područje duguje specifičnom položaju, jer se Rogoznica smjestila između sjeverne i južne ploče. No, koliko točno iznosi temperaturna razlika, nije poznato, jer ne postoje službeni podaci, kaže Darko Begić iz udruge Šibenik Meteo. Da je Rogoznica iznadprosječno topla, Begić zna iz iskustva, jer potječe s tog područja. No, njegovo iskustvo trebalo bi dobiti i znanstvenu potvrdu, jer će na inicijativu udruge Šibenik Meteo Rogoznica ubrzo dobiti meteorološku postaju.

MJERENJE UV INDEKSA

– Imamo ukupno 13 meteoroloških postaja na sjeveru županije, ali nijednu na jugu. Krajem prošle godine uputili smo prijedloge za suradnju nekoliko općina. Općina i Turistička zajednica Rogoznice odlučili su se na nabavu postaje, naručili smo ju i nadamo se da će biti postavljena najkasnije do travnja – rekao je Darko Begić, predsjednik Udruge Šibenik Meteo.

Bit će to najsuvremenija postaja u široj regiji, koja će osim standardnih parametara zraka, temperature, vlage, tlaka, smjera i brzina vjetra, količina oborina, mjeriti i temperaturu mora, UV indeks, sunčevu radijaciju, broj sunčanih sati, isparavanje, indeks požarne opasnosti…Uređaj Davis Vantage Pro 2 sastavljen je od kontrolne satelitske antene sa senzorima, računala i panoramske web kamere. Postaja će biti instalirana na krovu Lučke kapetanije u Rogoznici, dok će web kamera biti okrenuta prema mjestu.

– Podaci o vremenskim uvjetima biti će prikazani na web stranicama udruge Šibenik Meteo, Crometeo, te na web stranicama Općine Rogoznice i Turističke zajednice. Također ćemo emitirati sliku s web kamere, s koje ćemo nove podatke dobivati svake tri minute – kaže Begić.

MOBILNA APLIKACIJA

Podaci o vremenskoj prognozi biti će dostupni putem mobilne aplikacije i SMS poruka. S obzirom da su meteorolozi dosad podatke o vremenskim uvjetima u Rogoznici dobivali s najbliže postaje u Zračnoj luci Split, Begić smatra kako će novi podaci biti korisni pomorcima, ribarima, te sve brojnijim turistima. Predsjednik udruge Šibenik Meteo kaže kako će sada napokon biti omogućeno kontinuirano praćenje vremenskih uvjeta u Rogoznici i preciziranje mikroklime. Sredstva za postaju i redovno održavanje osigurala je općina i TZ mjesta, a Udruga će se o postaji brinuti, kao i da podaci i slika s nje budu dostupni 24h dnevno. Nakon pet godina postaju će trebati zamijeniti. Udruga je upravo u fazi nabave seizmičkog senzora koji će nakon ugradnje i testiranja biti pušten u rad, a podaci o seizmičkoj aktivnosti u okolici biti će prezentirane na portalu Šibenik Meteo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.