Delicije iz cijele županije degustirat će EU parlamentarci

Konferencija i izložba s degustacijom tradicionalnih hrvatskih proizvoda pod nazivom ‘Jadran – boje izvornosti’ održati će se u Europskom parlamentu u Bruxellesu, 3. i 4. ožujka 2014.

Projekt okuplja 15-ak hrvatskih proizvođača od Dubrovnika do Zadra, koji će izložiti hrvatske autohtone proizvode: vino, maslinovo ulje, pršut, sir, sol, slastice i riblje prerađevine na degustaciju ali i informirati se o mogućnostima zaštite svojih proizvoda pri EU, kao i učinkovitom povlačenju sredstava iz fondova za ruralni razvoj.

Delicije i specijalitete s područja Šibensko-kninske županije prezentirat će gospodin Drago Laća sa svojim maslinovim uljem, dok gospodin Drago Pletikosa izlaže drniški pršut i drnišku pancetu. Gospodin Ivan Petrović počastit će domaćim sirom, a gospođa Miranda Paić svojim delicijama od bajama i smokava. Gospodin Alen Bibić izlaže svoje crno vino R2, a zadruga Primošten burni će prisutne počastiti djevičanskim maslinovim uljem i kiselim kupusom.

Konferencija, koja se održava 3. ožujka, uz proizvođače će okupiti i niz stručnjaka, a jedna od njih biti će i profesorica Marina Krvavica, voditeljica projekta zaštite dalmatinske janjetine s kninskog Veleučilišta.

Dan poslije, 4. ožujka, održat će se i velika izložba fotografija s motivima Jadranske Hrvatske autora Ive Pervana. Uvodni govor održat će organizator zastupnik Tonino Picula, dok će izložbu otvoriti Hannes Swoboda, predsjednik Saveza socijalista i demokrata.

Za izlagače organiziran je i posjet vinogradima i proizvodnim pogonima na obiteljskom imanju u blizini Nürnberga, gdje će moći razmijeniti mišljenja i iskustva s domaćinima, a svi troškovi ovog projekta pokrivaju se iz budžeta zastupnika Picule u Europskom parlamentu.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.