Dinko Bogdanić: Dubrovački Revelin može se sakriti pred ljepotom pozornice na sv. Mihovilu

Nakon dugo vremena u Šibeniku se sprema baletni spektakl. Godinama su Šibenčani bili zakinuti za nastupe najboljih baletnih ansambala hrvatskih kazališnih kuća, no sljedećeg tjedna taj će se propust ispraviti. 15. srpnja na tvrđavi sv. Mihovil nastupit će baletni ansambl HNK Split s baletima ‘Carmen’ i ‘Bolero’. Prvi čovjek splitskog baleta Dinko Bogdanić novu je šibensku pozornicu posjetio na nedavnoj izvedbi ‘Carmine burane’ i zaljubio se na prvi pogled. Istu je večer dogovoren nastup splitskog baletnog ansambla koji će Šibenčane u neodoljiv svijet baleta odvesti uz zvukove jedne od najizvođenijih glazbi svih vremena Ravelovog ‘Bolera’ i senzualne Šćedrinove ‘Carmen’.

Pozornicu na tvrđavi sv. Mihovil posjetili ste prvi put prilikom izvedbe ‘Carmina burana’ ŠPD ‘Kolo’, koje su vaše prve impresije bile? Sviđa li vam se nova šibenska pozornica?

Bio sam impresioniran uređenjem pozornice, velikim gledalištem, udobnim stolicama i predivnom atmosferom koja je vladala za vrijeme izvođenja djela. Mnogim ljudima sam kazao kako se tvrđava ‘Revelin’ u Dubrovniku može sakriti pred ljepotom novouređene tvrđave sv. Mihovil.

VRHUNSKI SOLISTI SPLITSKOG BALETA

balet_HNk_split

Baletni ansambl HNK Split nastupit će na sv. Mihovilu s dva baleta ‘Carmen’ i ‘Bolero’, možete li šibenskoj publici otkriti što sve mogu očekivati tog 15. srpnja?

Djela koja će biti prikazana odisat će strašću, emocijom i ljubavnim zanosom, koji će,  vjerujem šibenska publika prepoznati i primiti s oduševljenjem. Baletni ansambl nastupit će predvođeni vrhunskim solistima splitskog baleta: Albina Rahmatullina, Lev Šapošnikov, Leona Sivoš, Silviu Tanase, Remulus Dimache, Matea Milas, Yulia Pivotskaya, Razvan Cacoveanu, Mihai Mezei,  te mnogi drugi…

Na premijeri ova dva baleta u Splitu početkom veljače ove godine, orkestar je uživo svirao, hoćete li isto ponoviti i u Šibeniku?

Baletna izvedba biti će popraćena sa tonskim zapisom, na žalost, nismo u mogućnosti odigrati predstavu sa našim orkestrom, zbog obaveza orkestra na drugim predstavama na splitskom ljetu. A u budućnosti, nastojat ćemo dovesti i splitski orkestar na tvrđavu sv. Mihovil.

Hoće li ovo biti prvi put da se spomenuta dva baleta izvode na otvorenom, pod zvijezdama?

balet_HnK split1

Neće biti prvi put da se predstava izvodi pod zvijezdama, ali definitivno se prvi put izvodi na najljepšoj otvorenoj pozornici na Jadranu. Ovog ljeta, s predstavom «Bolero/Carmen» imamo nekoliko dogovorenih gostovanja. Tako samo dva dana ranije nastupamo na otvorenom u Omišu, na Omiškom ljetu, nakon šibenskog nastupa putujemo s predstavom u Portorož, te imamo nastup u gradu Hvaru. Možemo reći, radno ljeto.

NASTAVAK SURADNJE ŠIBENIKA I SPLITSKOG BALETA

Šibenik je dugo vremena čekao na gostovanje splitskog baletnog ansambla…Postoji li razlog tome?

Vjerujemo da će splitski balet postati dio Šibenskog ljeta. S veseljem očekujemo našu premijernu izvedbu u Šibeniku, a u dogovoru sa gđom. Goranom Barišić Bačelić, vjerujem da ćemo šibenskoj publici u budućnosti pružiti  veliki broj baletnih izvedbi.

Za kraj koja bi bila Vaša poruka za sve one koji nemaju običaj gledati balet, zbog čega trebaju 15. srpnja biti na tvrđavi sv. Mihovil?

Da dožive ljepotu plesne umjetnosti u koreografiji Valentine Turcu, uz zvukove glazbe Ravelovog «Bolera», i Šćedrinove «Carmen», pune strasti, emocija i ono što svih nas koje volimo balet i one koji će tek postati ljubitelji baleta spaja, a to je ljubav…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.