Do kraja 2014. u Pirovcu i Tisnom marine od 200 vezova!

Pirovac i Tisno jedina su općinska središta u primorskom dijelu Šibensko-kninske županije koja nemaju luku nautičkog turizma. Još 2006. godine Općina Pirovac krenula je s pripremama projekta izgradnje marine s 200 vezova u središtu mjesta, u akvatoriju ispred bivše robne kuće. U tom cilju doneseni su novi prostorni plan i novi urbanistički plan uređenje mjesta, no, ni nakon šest godina pirovačka marina još se nije počela graditi.

68 SUGLASNOSTI

Nažalost, predug je proces od ideje do realizacije projekata u našoj državi, kaže pirovački načelnik Ante Šparica, napominjući kako su u proteklih šest godina bili primorani ishoditi čak 68 raznovrsnih suglasnosti, dozvola i rješenje, a što je koštalo i dosta novca iz općinskog proračuna.

– No, nakon svega, svi relevantni ljudi iz nautičkog turizma nam odaju priznanje i složni su u tvrdnjama da nijedan projekt izgradnje marina u Hrvatskoj, nije dosad od strane lokalne zajednice doveden do takvo stupnja zgotovljenosti, kao što je to slučaj s pirovačkom marinom. Sad smo napokon pred dobivanjem lokacijske dozvole i nju će izdati Županijski ured za graditeljstvo najkasnije do 15. siječnja 2013.. Kako je marina od županijskog značenja, Šibensko-kninska županija raspisat će potom natječaj za koncesionara, odnosno investitora, pa vjerujem da bi on trebao biti poznat do svibnja 2013. godine. Radovi bi trebali krenuti nakon turističke sezone, a planirano je da budu zgotovljeni do kraja 2014. godine – kaže načelnik Općine Pirovac Ante Šparica.

Vrijednost izgradnje pirovačke marine iznosi 9,5 milijuna eura, a prema projektu, imat će 200 vezova i bit će otvorenog tipa bez zaštitnih ograda, sa sadržajima koje propisuje pravilnik o kategorizaciji za marine s tri sidra. Prostirat će se na morskom prostoru od 41 tisuće četvornim metara i kopnenome od 11600 kvadrata.

– Dosad je za našu marinu zanimanje pokazalo na desetke potencijalnih ulagača koji se planiraju javiti na koncesijski natječaj kada bude raspisan, a svakodnevno se javljaju i novi. Svi oni dolazi iz velikih sustava luka nautičkog turizma – rekao je načelnik Ante Šparica, dodajući kako će budući investitor biti i dužan obešteti pirovačku Općinu za uloženi novac u dosadašnjoj proceduri ishođenja dokumenata.

AGRAM KAPTOLU KONCESIONAR MARINE U TISNOME

I realizacija izgradnje marine u uvali Luke u Tisnome odvija se usporenom dinamikom. Problemi su započeli kada je koncesija za izgradnju dodijeljena jednoj špekulantskoj tvrtki, pa je potom i poništena. Na ponovljenom natječaju iz veljače 2011.  godine koncesionar nije izabran, da bi u ljeto iste godine konačno Vlada dodijelila koncesiju za izgradnju i gospodarsko korištenje marine sa 220 vezova zagrebačkoj tvrtki Agram Kaptol. Ova tvrtka pokazala se ozbiljnim investitorom te je odmah dostavila i bankovnu garancija u iznosu od sedam milijuna kuna ili zakonom predviđenih 7 posto od ukupne investicije, a tišnjanska marina ‘teška’ je sto milijuna kuna.

– Prema potpisanom koncesijskom ugovoru zagrebačka tvrtka Agram Kaptol dužna je do 1. kolovoza ishodovati lokacijsku i građevinsku dozvolu. Prema mojim saznanjima, koncesionar je pri završetku tih radnji te će dobiti svu planiranu dokumentaciju i suglasnosti do planiranog roka. Stoga je za očekivati da će radovi na izgradnji tišnjanske marine krenuti u jesen 2013. godine i ako se sve bude odvijalo po planu, njezin završetak predviđen je do 1. siječnja 2015. godine, kako i stoji u potpisanom koncesijskom ugovoru. Taj projekt od vitalnog je značaja za našu općinu. Osim što će valorizirati prostor uvale Luke, marina će zapošljavati četrdesetak djelatnika i bit će novi zamašnjak budućeg gospodarsko-turističkog razvoja tišnjanskog kraja – kazao je Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.