Dok djeca treniraju lopovi haraju svlačionicama

Nakon treninga u sportskoj dvorani Miminac, u centru Šibenika, dijete (podatci poznati redakciji) nije moglo pronaći svoju jaknu u svlačionici. Ispostavilo se da je jakna ukradena, no osoblje tog sportskog objekta slučaj nije prijavilo policiji. Događa se to na Mimincu, kazali su mu, a počinitelje je teško uhvatiti. Naravno da nitko od djelatnika tog sportskog objekta nije vidio ništa, naravno da su vrata bila otvorena, a dežurni domar na njih nije pazio, pa je lopovu bilo iznimno lako iz svlačionice koja, k tome, nema vrata ukrasti bilo što. Prije dva tjedna iz te iste svlačionice, kazali su nam roditelji, ukraden je mobitel vrijedan nekoliko tisuća kuna, a mjesec dana ranije djetetu je iz jakne nestalo 130 kuna. Unatoč toj ustaljenoj praksi lopova, nikome iz Miminca nije palo napamet da zaključa vrata za vrijeme treninga i postavi zvono za ulazak u dvoranu kako bi se barem donekle otežao ‘posao’ lopovima. Iako se veliki broj slučajeva krađa iz svlačionica šibenskih sportskih objekata uopće ne prijavi policiji, jer se roditeljima ne da maltretirati zbog sto kuna ili jakne, u posljednjih pet godina šibenska policija evidentirala je ukupno 17 slučajeva krađa iz sportskih objekata. Samo sedam kaznenih djela je razriješeno, budući da je jako teško utvrditi počinitelje kada nema svjedoka.

KRADU SE MOBITELI

Marica Kosor, policijska glasnogovornica navodi kako je uglavnom bila riječ o mobitelima i novcu, te kako su se sve krađe iz sportskih dvorana ili dvorana šibenskih osnovnih škola dogodile u vrijeme dok su djeca bila na treningu.

S obzirom da se krađe u ovim slučajevima događaju u zatvorenom prostoru, kaže Kosor, policija je u manjoj mjeri u mogućnosti aktivnog preveniranja ovakvog vida kriminaliteta. Međutim, odgovorne osobe, najčešće treneri, trebaju polaznicima skrenuti pozornost na ovakve događaje, te ukoliko im mogućnostidozvoljavaju, postaviti ormariće za polaznike koji bi se zaključavali. U krajnjem slučaju, savjetuje Kosor, trebalo bi imati nadzor nad ulascima u prostorije predviđene za treninge, te zaključavati ulazna vrata početkom treninga, eventualno čak postaviti i kamere u prostoru, a što bi u velikoj mjeri smanjilo ovaj vid kriminaliteta i pomoglo kod otkivanja počinitelja.

Tu, međutim, upravo i leži problem. Sportska dvorana Miminac, koja je često na meti lopova, najdotrajaliji je sportski objekt u Šibeniku čiju adaptacija aktualna gradska vlast ne planira. Makar ne u ovoj godini. Ta šibenska dvorana nije uređivana otkako je izgrađena, mnogo toga u njoj nedostaje, od vrata na svlačionici do strunjača i ostale opreme, a dvorane za trening nemaju ni grijanje. Još je veći apsurd što pored takvih nedostataka dežurni domarne sjedi pored vrata ili ih makar zaključava dok djeca treniraju kako bi se izbjegle krađe.

ŠPANJA: UPUTIT ĆU SE U PROBLEM

vaterpolista andrija spanja

Iz šibenske gradske uprave iznimno šturim i pomalo neprimjerenim odgovorom upućuju da je’Javna ustanova Sportski objekti zadužena za upravljanje dvoranom Miminac, a o funkcioniranju dvorane ili eventualnim ulaganjima da pokušamo upitati njihove službe’. Novi ravnatelj Sportskih objekata Andrija Španja bio je mnogo konkretniji. Iako bilježi tek prve dane mandata te još treba pohvatati konce, navodi kako će se odmah upoznati s problemom, te će tražiti da se problem s krađama pokuša otkloniti.

– Budući da ipak nije riječ o nekoj investiciji, nastojat ću problem riješiti što prije – kazao je Španja. Novi ravnatelj ipak je otklonio mogućnost velikih investicija u dvoranu Miminac u bližoj budućnosti.

– Prioriteta je mnogo, prvi je parket u dvorani Baldekin, a sve ostalo tek treba vidjeti – zaključio je Španja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.