Dr. Indira Vukčević: Prevencija je najvažnija u ginekologiji

Nakon 15 godina rada u vinkovačkoj bolnici, dr. Indira Vukčević, specijalistica ginekologije i opstetricije iz Splita nedavno se vratila u svoju Dalmaciju. Iako spada među rijetke koji se mogu time pohvaliti, dr. Vukčević posao je pronašla u Šibeniku, u šibenskoj privatnoj poliklinici Vita. Dr. Vukčević u Viti je preuzela ginekološku ambulantu koja je pod njezinim vodstvom otvorena stalno, od ponedjeljka do petka kroz jutro, a srijedom čak i poslijepodne. U ginekološkoj ambulanti poliklinike Vita može se napraviti ginekološki pregled s uzimanjem papatesta, sa stupnjem čistoće, potom transvaginalni i transabdomenalni ultrazvučni pregledi, a trudnicama se nudi opcija 3D i 4D ultrazvuka. Iako poliklinika Vita djeluje po sistemu primarne zdravstvene zaštite, zbog načina poslovanja, kazuje dr. Vukčević, ovdje će pacijentice ipak dobiti više vremena s liječnikom.

OPUŠTENIJE U PRIVATNIM KLINIKAMA

– Privatne poliklinike, odnosno liječnici koji u njima rade u pravilu nisu opterećeni vremenom, što je inače osnovni problem u primarnoj zdravstvenoj zaštitigdje liječnici, primjerice, dnevno moraju obaviti 40 pregleda kako bi ispoštovali ugovorenu proceduru. Poliklinike poput Vite ne rade na tom principu. Ovdje se pacijentu možemo posvetiti, dati mu više vremena za uvodni razgovor, u tom periodu opustiti pacijenta i pripremiti na pregled – navodi dr. Vukčević. Specijalistička ambulanta koju vodi raspolaže Siemensovim ultrazvučnimaparatom s vaginalnom sondom za transvaginalni ultrazvuk, ali i transabdomenalni pregled, odnosno ginekološki pregled za pacijentice koje nisu imale spolne odnose. Osim toga, ambulanta raspolaže abdominalnom sondom za 3D i 4D ultrazvuk koji omogućavaju jasan prikaz ploda i sigurniju ranu dijagnostiku fetalnih anomalija.

– Posebni osjećaji se bude kod budućih roditelja koji  gledaju lice svoga djeteta kao se smije,zijeva, mršti, sisa palac.Nezaboravni doživljaj se dokumentira na DVD mediju – pojašnjava liječnica iz Vite.

Dr. Vukčevićističe važnost redovite ginekološke kontrole.

– Ako bismo izuzeli trudnoće, pacijentice najčešće ginekologu dolaze zbog upala ili neredovitih menstrualnih krvarenja. Sve su, dakle, češće anomalije u nalazima papatestova koje treba tretirati prema nekoj određenoj shemi, od redovitih kontrola, preko liječenja upale, do izrade tipizacije HPV-a. Međutim, zbog naglog porasta malignih oboljenja vrata maternice, žene moraju biti svjesne važnosti provođenja redovitih ginekoloških kontrola. Idealno bi bilo kada bi se pregledi izvodili svakih godinu do godinu i pol danajer to je najbolji način prevencije. Kada bolest uhvatite u pred invazivnoj fazi mnogo je lakše reagirati nego kad nastupe invazivne promjene – kaže dr. Vukčević.

PREVENCIJA URODILA PLODOM

Navodi kako joj je želja vjerovati da žene ozbiljno shvaćaju ta, u posljednje vrijeme sve učestalija upozorenja liječnika.

– Nažalost, postotak oboljenja je u Hrvatskoj visok i obuhvaća populaciju žena srednje dobi, dakle od 35. do 65. godine života.Karcinom vrata maternice je po učestalosti osmo sijelo raka u žena. Godišnje od ove bolesti oboli 316 žena,najčešće u dobi od  30 do 49 godina, a 29 posto ih je u dobi od 65 godina i starijel. Ipak, mislim da je broj evidentiranih oboljenja porastao i zbog povećanja broja preventivnih kontrola. Tu smo mi liječnici odradili svoj posao i dobro smo objasnili pacijentima važnost preventivnih kontrolnih pregleda – podvlači dr. Vukčević, dodajući kako se svi ovi pregledi odnedavno mogu redovito obavljati u poliklinici Vita. Sve predbilježbe pacijentice mogu obaviti na šalteru poliklinike Vita, no dr. Vukčević navodi kako u slučaju hitnoće predbilježba – nije potrebna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.