Drniški pršut, pečenica i plečka uskoro na popisu zaštićenih proizvoda

Nakon istarskog, do kraja ove godine i drniški pršut će se naći u proceduri zaštite na razini Europske unije. Taj postupak pokrenut će Ministarstvo poljoprivrede čim drniški pršutari na tržište izbace svoje prve proizvode.

SAMO PROCEDURA

– Drniški pršut u procesu zaštite za istarskim kasni jedno godinu dana. Mi smo s proizvodnjom krenuli tek u studenom prošle godine, stoga su naši prvi certificirani proizvodi  trenutno u fazi zrenja i bit će na tržištu do kraja godine. U ovoj prvoj godini žig će dobiti tek 15.000 pršuta, a već slijedeće godine planiramo proizvesti 40.000 komada. Sve što radimo već je usklađeno s pravilnicima i zakonima EU – kazao je Zvonimir Marin, dipl. ing. agronomije i predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta. Otkriva da, zahvaljujući skupom mesu, odnosno sirovini prve dvije godine neće biti konkurentni na europskom tržištu, ali otvaranje granica 1. srpnja smatra najboljim što se njima proizvođačima moglo dogoditi.

– Dio sirovine koji smo nabavljali u Austriji i Mađarskoj koštalo nas je 80 posto skuplje nego ostale europske proizvođače pršuta. Što to u prijevodu znači? Jedna svinjska polovica bi nas koštala 17 kuna, ali kad prijeđe granicu i kad državi platimo sve dažbine, na koncu bismo je platili 30 kuna. Zbog svega toga ove godine smo se odlučili na proizvodnju manjeg broja pršuta, i pričekati ulazak Hrvatske u EU kada će svinjsko meso pojeftiniti za 50 posto – pojašnjava Marin. Prvi drniški pršuti koji imaju ‘zaštitu zemljopisnog porijekla’ imat će i nešto višu cijenu. Sada se kilogram nezaštićenog pršuta prodaje za oko 90 kuna, nova cijena bit će oko 110 kuna. Međutim, s vremenom kad se kupi jeftinija sirovina, cijena pršuta trebala bi ponovno pasti.

NISMO SKUPI

prsut2

– Najbolji talijanski pršut u dućanu stoji oko 12 eura, što znači da nismo puno skuplji od naših susjeda. Osim toga, Talijani su najveći potrošači pršuta, i jednostavno su ludi za Drniškim pršutom. Naši će proizvodi biti hit na europskom tržištu i vrlo brzo će naći kupca – nastavlja Marin.

Podsjeća da od iduće godine na tržištu više neće biti lažnih drniških pršuta, jer se ta mesna delicija mora proizvoditi strogo po specifikaciji koja je propisana. Kontrolu će provoditi država, a sve falsifikatore država će strogo kažnjavati.

– Ulaskom u EU za nas pršutare otvara se puno toga. Udruga proizvođača drniškog pršuta trenutno ima 14 članova, ove godine dobili smo dva nova člana, a uskoro nam se pridružuje još jedan. Trenutno proizvodimo 45.000 pršuta, sa žigom na tržište izlazi 15.000 komada, a imamo kapacitete za proizvodnju 100.000 komada pršuta. Ti kapaciteti će vjerojatno i rasti. Mišljenja sam da će se napokon naći neki strani investitor koji bi se mogao upustiti i u svinjogojstvo, a sigurno će se otvarati nove pršutane – zaključuje Zvonimir Marin.

U odabranom društvu zaštićenih hrvatskih proizvoda uskoro bi se trebala naći pečenica i plećka, odnosno špala (mali pršut), budući da je Udruga proizvođača drniškog pršuta već krenula u proceduru zaštite i ovih proizvoda.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.