DRUGA STRANA PRIČE ‘NETOLERANTNOG’ ŠIBENIKA: Stalno je provocirao, govorio da je četnik…

Zbog slučaja koji se dogodio između dvojice učenika Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku, jednog hrvatske, a drugog srpske nacionalnosti, podigla se poprilična prašina. Naime, nakon što je Slobodna Dalmacija u opširnom članku većinu priče posvetila ocu učenika srpske nacionalnosti iz Bratiškovaca koji navodi kako mu je dijete zlostavljano ‘samo zato što je Srbin’, javio nam se učenik prozvan da je momka teško pretukao. Istina je, kaže, da je između njih dvojice 18. listopada ispred školske zgrade došlo do naguravanja, ali ne bez povoda, već zbog provokacije učenika iz Bratiškovaca.

‘NISAM SRBIN, ČETNIK SAM’

-Tog dana sjedio je ispred škole i moji prijatelji su ga pitali zbog čega na Facebooku objavljuje svoje slike s podignuta tri prsta. Pitali smo ga ‘Jesi li Srbin’, a on je odgovorio ‘Ja sam četnik i nitko mi ništa ne može’. Govorio je i da mu je otac bio u srpskoj vojsci… Na to sam mu rekao da ide ća, nije htio i gurnuo sam ga. Nikakve teže ozlijede nije imao to su gluposti, pa nakon svega je ponovo otišao u školu i sjeo u klupu – priča nam sudionik spornog događaja te nastavlja:

-Ubrzo mu je došao ćaća u školu i prijetio mi. Došla je i policija, završio sam u pritvoru. Sucu istrage predloženo je da dobijem dva mjeseca istražnog zatvora, ali je to odbijeno i do suđenja se redovito moram javljati policiji – kazuje nam mladić, inače, godinu dana stariji od momka iz Bratiškovaca.

-Njegov otac rekao je da mu je sin miran i povučen što nije točno, stalno je provocirao, kao i tog dana i to svi znaju – poručuje mladić. I on je, kaže, ogorčen najviše zbog načina kako su mediji cijeli slučaj prezentirali.

Kolege iz razreda učenika iz Bratiškovaca, pričaju nam, ne razumiju zašto više ne dolazi na nastavu. Prije objavljivanja na Facebook profilu slika s tri prsta u zraku, veličanja četništva, kažu nam, nitko se u njega nije dirao. Zanimljivo je, nastavljaju, što je nakon svega obrisao svoj profil na društvenoj mreži. Nakon incidenta ispred škole, svjedoči jedan učenik, njegov otac prijetio je mladiću koji ga je gurnuo i ostalima koji su bili prisutni.

NE RAZUMIJEMO ZAŠTO NE POHAĐA NASTAVU

industriska skola

-Poslije toga, nitko više nije želio imati posla s njim. Zbog toga smo ga izbjegavali. Dok on nije počeo na Facebook profil objavljivati slike Velike Srbije, pisati svoje ime na ćirilici i veličati četništvo nitko se u njega nije dirao. Što se nas tiče, nema razloga da ne dolazi na nastavu jer mu nitko ništa neće, ma ne želimo uopće imati probleme s njim – zaključuju njegove razredne kolege.

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Vlado Rubeli iznenađen je zbog svega što se dogodilo. Kaže, nikad nisu imali sličnih problema, a osim toga, školu pohađa još pripadnika nacionalne manjine i nikad nikakav problem nisu imali.

-Mogu samo reći da svi imaju svoju stranu priče. Ono što su mi učenici rekli je da je taj momak iz Bratiškovaca uvijek s njima bio distanciran, nije se ni s kim družio, ali je dva mjeseca normalno pohađao nastavu do tog 18. listopada – kazao nam je Rubeli. Kažimo kako je zbog svega, Ministarstvo obrazovanja poslalo prosvjetnog inspektora u Industrijsku školu koji istražuje incident.

 KAZNENA PRIJAVA ZBOG PRIJETNJE

Šibenska policija također se bavila ovim slučajem te je protiv maloljetnika koji je gurnuo učenika iz Bratiškovca podnijela optužni prijedlog zbog prekršaja Zakona javnog reda i mira. Protiv istog maloljetnika, zbog prijetnje, podignuta je kaznena prijava. Međutim, policija navodi kako u slučaju javne provokacije i objave fotografija na Facebooku maloljetnika iz Bratiškovaca nije utvrdila elemente kaznenog djela.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.