Država od 2009. godine ignorira projekt koji bi zaposlio 1000 ljudi

Objava rezultata ‘Projekta 100’ Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), kojim država želi staviti u funkciju stotinu nekretnina koje trenutno stoje zapuštene, u Šibeniku je izazvao buru reakcija. Točnije, činjenica da se vojarna Gomljanik u Ražinama našla na tom popisu iako je Agro dalma zanat zadruga, koja je na ovom natječaju također iskazala interes, još 2009. godine tadašnjoj Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) poslala zahtjev da joj se dodijeli koncesija nad vojarnom, no nikada nisu dobili odgovor, iako su za svoj projekt dobili podršku Grada i Županije.

Predsjednik Agro dalma zanat zadruge Ante Lučev objašnjava kako bi na tom prostoru trebala zaživjeti ideja agro-zanatsko-proizvodnog i edukativnog kampus-centra, odnosno povezivanja poljoprivrednih, zanatskih i učeničkih zadruga kroz učeničke kampuse. Takav bi projekt podrazumijevao povezivanje zadruga, razmjenu učenika, omogućavao im praksu u poljoprivrednim i obrtničkim zadrugama, te ekološku proizvodnju proizvoda koji bi se mogli direktno lansirati na tržište, a dio proizvodnje pokrivao bi potrebe kampusa.

Voditelj projekta Zoran Starešina kaže kako imaju podršku iz inozemstva gdje je njihov projekt naišao mahom na pozitivne kritike, pa je u planu i međunarodna učenička razmjena po uzoru na one koje se već provode. Osim toga, projekt predviđa otvaranje novih radnih mjesta koja bi pokrenula razvoj županijskog gospodarstva.

– Takav nam je projekt nužan ako želimo zadržati mlade ljude u Hrvatskoj, moramo im omogućiti neku perspektivu, ali i da uče kroz praksu i rad. U suprotnom, oni će otići. To je cijela poanta našeg djelovanja po tom pitanju – kaže predsjednik Agro dalma zanat zadruge Ante Lučev.

Državne ih institucije, međutim, već godinama ignoriraju. Ne samo da je AUDIO ignorirao njihove dopise, nego je 2010. godine raspisao javno nadmetanje za prodaju vojarne u Ražinama, na što su tadašnja gradska vlast, ali i zadruga oštro reagirale. Tadašnji je gradonačelnik Ante Županović uputio i pismo bivšoj premijerki Jadranki Kosor prosvjedujući protiv takvog postupanja bez konzultiranja s gradskim strukturama.

– Građanima je ovo isto zemljište bilo oduzeto u bivšem sistemu za potrebe tadašnje vojske. Apsurd je tim veći što je riječ o vojsci koja je prije 20 godina napala Hrvatsku, a upravo su Šibenčani izvojevali najvažniju bitku protiv te vojske. Zauzvrat su od države dobili jedno veliko ništa – stajalo je u pismu.

dokumenti-vojarna

Naposljetku od prodaje nije bilo ništa, ali nije riješen niti zahtjev Agro dalma zanat zadruge. I sada se sada sporna vojarna, unatoč dopisima zadruge i preporukama aktualne gradske vlasti da se tamo realizira zadružni projekt, našla na popisu od stotinu nekretnina za koje će DUUDI raspisati natječaj kako bi se iste stavile u funkciju. Postavlja se pitanje zašto odgovarajuće državne institucije godinama ignoriraju ideju koju su podržale lokalne, ali i obrazovne institucije koje bi u projektu sudjelovale. U DUUDi-ju još pripremaju odgovor, budući da isti do zaključenja ovog broja Šibenskog tjednika nismo dobili.

– Mi se ne želimo ni sa kim svađati. Svaka čast stranim investitorima, oni su bitan dio razvoja i dobrodošli su, ali mi ovdje trebamo misliti i na lokalne interese. Predugo smo se trudili oko ovog da bi sada odustali bez borbe – rezolutan je Lučev.

Najavio je stoga i javnu tribinu ‘Obrt-agrar-zadrugarstvo’ koja će se održati u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u ponedjeljak 13. listopada u 18 sati na koju je pozvao čelne ljude grada, županije, svoje suradnike, ali i predstavnike DUUDI-ja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.