Dukić: Miljevci su požarno najopasniji teren u Hrvatskoj

Ilustracija

Javna vatrogasna postrojba Šibensko- kninske županije potpuno je spremna za sezonu. Oprema je obnovljena na redovnom planu. Jedino što kasni jest- hrvatska Vlada. I to s temeljnim dokumentom s rokovima izvršenja aktivnosti.

– Prije smo uvijek taj dokument dobivali na vrijeme, a sad kasni. Vlada bi trebala požuriti, zadnjei nformacije su da će stići do sljedećeg četvrtka kaže županijski vatrogasni zapovjednik, Darko Dukić.

Požara je prošle godine bilo manje nego godinu prije sa zadovoljstvo je utvrdio Dukić i pripremio podatke:

– Imali smo 1155 požara otvorenog prostora, to vam je znatno manje nego pretprošle godine. Još je niz brojki koje na to ukazuju. Angažirano je 2500 ljudi manje, a imali smo i 3500 radnih sati manje nego godinu prije- izvijestio je zapovjednik.

Darko Dukić

Nije samo priroda i njezina naklonost zaslužna što je požara bilo manje. Iskustva su stvorena u pripremama sezone, terena, osiguranju najugroženijih prostora. Šibensko područje sa zaleđem jedno je od najtežih terena u Hrvatskoj.

– Od ravničarskog do planinskog prostora. Svega kod nas ima- govori Darko Dukić. A koliko može biti opasno govori i procjena na državnoj razini da imamo čak 67 kritičnih dana, odnosno dana s vrlo visokom opasnosti od požara.  I podatak koji sigurno znam jest da su Miljevci najopasniji teren u Hrvatskoj- ispričao je.

I klima je čudljiva, promijenjiva, te se vatrogasci obično osim s vatrom često bore i s vremenom i klimom.

– Kod nas se događaju ekstremne promjene vjetra, sami znate što to znači za promjenu smjera vatre. Ljeti je, znamo, dosta vruće i teško- zaključio je županijski vatrogasni zapovjednik  Darko Dukić.

pozar_kanader

pozar-(2)

pozar

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.