Elektra Šibenik kao HNS-ova filijala

Tijekom 2013. godine HEP-ov sektor Operatora distribucijskog sustava na nivou čitave Hrvatske isplatio je oko 350 milijuna kuna poticajnih otpremnina i otpremnina kod raskida Ugovora o radu djelatnicima koji su zbog prekobrojnosti morali otići sa svog radnog mjesta. U sklopu velike čistke i racionalizacije poslovanja, prošle godine iz šibenske Elektre otišlo je 60 djelatnika. Čak 57 radnika Elektre dobilo je poslovno uvjetovan otkaz (otkaz uvjetovan odlukom poslodavca) te završilo na ulici, dvoje radnika otišlo je u mirovinu po sili zakona, a jedan je dobio izvanredni otkaz.

Međutim, plan o uštedama trajao je prilično kratko, makar ako je suditi prema primjeru šibenske Elektre, gdje su u posljednjih mjesec dana zaposlena tri nova djelatnika, a planiraju se i nova zapošljavanja. Kako bi čitava priča bila još i gora, prema ustaljenom političkom običaju podjele sinekura, HNS-ov šef Elektre Šibenik Ozred Nadoveza, kako navode upućeni izvori, za kriterij u zapošljavanju uzeo je – stranačku pripadnost. Dakako, njegovoj stranci.

NINIĆ, MALENICA, JURKOVIĆ

– Nedavno je zaposleno troje mladih iz redova HNS-a, što nije toliki problem, jer se radi ipak o mladim ljudima koji mogu doprinijeti u poslu tvrtke. Međutim, uskoro će se zaposliti i nekoliko ljudi starijih od 55 godina, i to samo zbog ispravne stranačke pripadnosti. Kad su prošle godine tjerali ljude s posla, u velikoj većini radilo se baš o starijim ljudima iznad 50 godina, što im je bila otežavajuća okolnost. A sad će na mjesto očitavača struje zaposliti osobu koja ima 58 godina, i koja nikad nije radila u HEP-u. Nadalje, na mjesto šefa jednog većeg odjela zaposlit će se bivši direktor šibenskog Vodovoda Frane Malenica. Ne znam koje on to kriterije zadovoljava za to radno mjesto. Osim onog da je član HNS-a, kojima ne smeta što ima preko 55 godina i nikakvog iskustva rada u HEP-u. Zaposlit će i kćerku od šibenskog HNS-ovca Gorana Jurkovića – kaže nam pouzdan izvor iz šibenske Elektre.

I ranije je, navodi naš izvor, bilo zapošljavanja po stranačkom ključu, radio je to, kaže, i HDZ, ali ni izbliza u tolikoj mjeri kao danas HNS. Nažalost, zaključuje, iako je situacija u cijeloj državi, pa tako i u tvrtci jako teška, to ne sprječava HNS-ovce da primaju nove zaposlenike, iako nisu potrebni.

– Jednostavno, mogu raditi što hoće, pa to i koriste – nastavlja naš izvor.

OPASKA SINDIKATA

Nova zapošljavanja ne skrivaju niti u HEP-u. Na naš upit iz glasnogovorništva navode kako se zapošljavanje u HEP Operatoru distribucijskog sustava provodi sukladno Odluci o planu zapošljavanja pripravnika i novih radnika i planu premještaja za 2013. godinu.

– Tako su nedavno u Elektri Šibenik zaposlena tri pripravnika i to jedan VSS inženjer elektrotehnike u Odjel za investicije, te dvojica SSS elektromonter u Odjel za mjerenje i obračun. Također postoji namjera daljnjeg zapošljavanja u Elektri Šibenik. Pri završetku su još dva natječaja, za jednog djelatnika SSS elektromonter u Odjelu za vođenje pogona i jednog djelatnika – čitač mjerila u Odjelu za obračun i mjerenje – navodi Lidija Džaja Moharić iz HEP-ovog sektora marketinga i poslovnih komunikacija. Nastavlja kako će nova radna mjesta uglavnom biti elektromonterska, te na naše inzistiranje priznaje postoji mogućnost zapošljavanja i na rukovodeće radno mjesto.

Nova zapošljavanja ne skriva niti direktor šibenske Elektre Ozren Nadoveza. Ipak, kao i glasnogovornica HEP-a, demantira da to ima ikakve veze sa stranačkom pripadnošću.

– Nije istina da su svi zaposleni iz redova HNS-a. Meni je pomalo glupo uopće spominjati to, ali jedan od njih je u uskim rodbinskim vezama s jednim istaknutim šibenskim HDZ-ovcem. Međutim, kako sam već rekao, glupo mi je to uopće i isticati, budući da se radi o odličnom zaposleniku s vrhunskim rezultatima – kaže Ozren Nadoveza.

NADOVEZA: ‘MALENICA DOBAR KANDIDAT’

frane malenica

Također, potvrdio je da će se ubrzo raspisati i natječaj za jedno rukovodeće mjesto.

– Imamo potrebe za takvim mjestom, raspisat ćemo natječaj, a hoće li se na njega javiti Frane Malenica, to vam sigurno ne mogu reći, jer ne znam. U svakom slučaju, treba nam jedan jaki stručnjak s puno iskustva u financijama, tako da bi Malenica svakako bio dobar kandidat – nastavlja Nadoveza.

Kažimo na kraju ove tipično hrvatske priče kako je prije nekoliko dana zbog novih zapošljavanja Nadoveza zaprimio pisanu opasku HEP-ovog sindikata. U opasci se, kako je potvrdio i sam direktor Elektre, preporučuje da se pripazi s novim zapošljavanjem, budući da su prošle godine otpustili preko 50 radnika.

Mario Krnić

Malenica bez komentara

U telefonskom razgovoru s Franom Malenicom nismo dobili konkretan odgovor prelazi li iz Vodovoda u šibenski HEP.

– Još uvijek sam zaposlenik Vodovoda i to je sve što na tu temu mogu reći, još uvijek nema ništa od mog prelaska u Elektru – rekao je Malenica.

Na pitanje da li je uopće zainteresiran za novi posao, i da li je aplicirao za rad u HEP-u, nije ništa odgovorio.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.