Emilio Menđušić ne da surog orla u Zagreb: Prijeti i zatvaranje Sokolarskog centra

Zakuhalo se između voditelja i osnivača Sokolarskog centra Emilia Menđušića i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koje od Menđušića zahtjeva da se u Zagreb u veliki kavez prebaci suri orao koji je na liječenje u Dubravu došao krajem kolovoza. Orao koji je pronađen na Pagu operiran je 23. kolovza, ugrađena mu je metalna šipka, a u takvim slučajevim ptica mora mirovati najmanje dva tjedna. Međutim, iz ministarstva samo sedam dana nakon operacije dolazi službeni zahtjev da se ptica prebaci u Zagreb. Menđušić to nije htio dopustiti, te je tražio da mu ministarstvo da imena stručnjaka i stručnu ekspertizu. Još nije dobio taj odgovor, pa mu ne pada na pamet predati orla.

– Ministarstvo Vas je obvezalo i financira za poslove skrbi i liječenja ptica grabljivica te ima dužnost nadzora Vašeg rada. Stoga donosi odluke, a Vaše nije da ih preispitujete. Radi se premještanju jedinki kritično ugrožene vrste ptica iz jednog oporavilišta Ministarstva u drugo o čemu odlučuje samo Ministarstvo- stoji u e-mailu koji je Menđušiću uputila Ljiljana Vrbanec iz ministarstva.

Međutim, Menđušić je čvrst u svom stavu da bi premještaj orla u Zagreb naštetilo zdravlju ptice, koja u Dubravi pokazuje dobar napredak.

– Vi i ja očito ne živimo u istoj zemlji. U zemlji u kojoj ja živim, javnost i struka imaju pravo preispitivati svaku odluku vlasti, a vlast (u ovom slučaju Ministarstvo) ima dužnost i obavezu javnosti dati sve relevantne podatke i sva potrebna pojašnjenja. Tamo gdje Vi živite možda vrijede neka druga pravila ali u mojoj zemlji dužni ste, ponizno i skromno kako dolikuje javnim službenicima, odgovoriti na sva pitanja i dati sva potrebna pojašnjenja. Stoga opet postavljam pitanje na koje ste dužni odgovoriti:
1.Na koji način će smještanje ptice u veliku letnicu doprinijeti njenom oporavku imajući u vidu činjenicu da sadašnje letne sposobnosti
i funkcionalnost krila ptice omogućavaju doskok na visinu od samo 75 cm?
2. Slijedom čijeg stručnog mišljenja je donesena takva odluka?
Što se tiče financiranja, nemojte si laskati. U najboljem slučaju i uz puno mašte, Ministarstvo može sebe smatrati tek skromnim sufinancijerom. Prava istina je da mi financiramo vaše Ministarstvo i to dugi niz godina. Slijedom svega navedenog  orla možete dobiti samo upotrebom sile-odgovorio je Menđušić.

I, što sad?

– Ministarstvo nam može ukinuti dozvolu i certifikate za rad s divljim zvijerima i pticama grabljivicama, doći u Dubravu, zatvoriti centar i uzeti nam sve ptice. A mi smo jedini u cijeloj Hrvatskoj koji te dozvole imamo. Zašto to oni rade, nemam pojma, dosad su se sve ptice uspješno oporavljale. Smatram kako se radi o čistoj taštini tih nepoznatih stručnjaka i ljudi iz ministarstva, i pokazivanje sile prema meni i mom radu. Ovako se osjećam kao da su pljunuli na 25 godina mog stručnog rada- kaže Menđušić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.