Europarlamentarka Ivana Maletić na sastanku s lokalnim čelnicima

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić održala je danas u Šibeniku sastanak sa županom, gradonačelnicima i načelnicima lokalnih jedinica u Šibensko-kninskoj županiji na temu strateških prioriteta, ciljeva i projekata za financiranje iz EU fondova na području općina i gradova Šibensko-kninske županije.

Riječ je o pripremnom sastanku nakon kojeg će u listopadu ove godine biti održana konferencija otvorena za javnost o projektima i mogućnostima financiranja iz EU fondova u Šibensko-kninskoj županiji.

Na sastanku su predstavljene strateške odrednice EU fondova za razdoblje 2014-2020, te konkretna područja u kojima je moguće ostvariti sredstva iz EU fondova za različite regionalne/lokalne razvojne projekte. Za uspješnu pripremu, ali i provedbu EU projekata potrebno je ispuniti i niz pretpostavki što je također detaljno prezentirano.

U rujnu ove godine očekuje se objava dva pozivna natječaja za financiranje projekata iz Europskog fonda za regionalni razvoj s kojima su lokalni čelnici tijekom sastanka upoznati. Vrijednost prvog natječaja je 26,5 milijuna eura i na njega će se moći prijavljivati projekti izgradnje i dogradnje poslovne infrastrukture (poslovne zone, gospodarske zone, poslovni inkubatori, centri za transfer tehnologije i sl.) te izgradnje i dogradnje javne turističke infrastrukture. Drugi natječaj vrijednosti 30,3 milijuna eura namijenjen je za financiranje projekata malih i srednjih poduzetnika (kupnja nove opreme i tehnologije, proširenje proizvodnje, uvođenje novih proizvoda, povećanje kvalitete, uvođenje mjera zaštite okoliša, korištenje obnovljivih izvora energije i slično).

RAZVOJNI POTENCIJALI ŽUPANIJE

U drugom dijelu sastanka razgovaralo se o razvojnim potencijalima općina i gradova na području Šibensko-kninske županije, te su se analizirale projektne ideje, ali i konkretni projekti čije su pripreme u tijeku. Razgovaralo se o regionalnoj politici, pametnoj specijalizaciji županije i značajnim mogućnostima koje pruža zajednička poljoprivredna politika EU. Sve ovo će biti razrađeno i javno prezentirano na konferenciji općina, gradova, županije i ureda zastupnice Ivane Maletić u EU parlamentu, koja će se održati u listopadu.

Zastupnica Ivana Maletić započela je različite aktivnosti namijenjene jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugim korisnicima s ciljem jačanja kapaciteta za povlačenje sredstava iz  EU fondova.

U Zagrebu 20. rujna bit će održana konferencija o mogućnostima financiranja iz EU fondova, a od listopada nadalje održavat će se specijalizirane konferencije za svaku od županija u Republici Hrvatskoj, počevši od Šibensko-kninske županije.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.