Europska djeca oduševljena pekom i pašticadom

Što je pašticada ili prava domaća peka, gdje je Dražen Petrović prvi put zaigrao košarku, ili tko je uopće Faust Vrančić – sve su to učenici i nastavnici OŠ Juraj Šižgorić prezentirali svojim gostima, učenicima šestog i sedmog razreda  škole ‘Marco Enrico Bossi’ iz Mozzate, glavnog grada talijanske pokrajine Lombardija. Osim pučkoškolaca, Šibenik je posjetilo i 16 učitelja iz Turske, Portugala, Poljske i Italije.

EDUKACIJA DJECE

– Osnovna škola Juraj Šižgorić bila je domaćin Comenius susreta pod nazivom ‘Tell Europe about your Heroes’, koji provodimo pod pokroviteljstvom Agencije za mobilnost i programe EU Republike Hrvatske. Cilj svega je edukacija djece,  promicanje svijesti o raznolikosti europskih kultura, a sve kroz suradnju škola koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje. Svi znamo kako je u današnje vrijeme bitno mlađim

generacijama imati čvrste, moralne i humane uzore. Naša djeca svojim su europskim prijateljima tako prezentirala Nikolu Teslu, Dražena Petrovića, Janicu Kostelić, Maksima Mrvicu, čak smo na engleski preveli prepričanu bajku Ivane Brlić Mažuranić ‘Striborova šuma’ – kazale su Anita Matić i Ivana Dujić, učiteljice i voditeljice Comenius projekta Osnovne škole Juraj Šižgorić. Osim s povijesnim ličnostima, djeca se uče i kulturnim vrijednostima, običajima, gastronomiji.

– Na ovaj način djeci se razvija multikulturalna svijest, a ujedno razmjenjujemo i iskustava sa zemljama partnerima – nastavlja Anita Matić. Projekt traje dvije godine, djeca mogu putem weba komunicirati s djecom zemalja partnera, a sve će kulminirati zajedničkim druženjem u svibnju iduće godine, kada će naši osnovci putovati u Italiju.

MOBILNOST SELEKTIVNA

– Ovo i jest projekt u kojem su djeca mobilna, i putuju koliko to prilike dozvoljavaju. Međutim, komunikacija postoji i to putem weba, svi oni su izradili svoje on line putovnice, putem kojih su se predstavili djeci u Turskoj, Italiji, Portugalu i Poljskoj te s njima mogu komunicirati – dodaju voditeljice. Projekt se već u početku pokazao uspješnim i djeca su ga prihvatila s velikim oduševljenjem.

– Naši gosti su jednostavno bili oduševljeni pekom, odnosno načinom kako ona izgleda i kako se u njoj peče meso, vjerojatno su takvo što prvi put u životu vidjeli. Poljaci, primjerice, nisu vjerovali da se pašticada radi od goveđeg mesa, i već su nam poručili da će istio pokušati spremiti u svojoj školi – otkrila je Anita Matić.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.