Forumaši upozorili: Kompletne analize na plaži Banj nisu napravljene!

– Situacija na prostoru TEF-a više je nego ozbiljna, da ne kažemo kritična. U srcu grada imamo 17.360 m3 visoko i srednje toksičnog otpada, otkopanog, izloženog atmosferilijama, a prilikom izgradnje plaže Banj nisu napravljene kompletne analize. Nisu napravljene studije na toksične spojeve, fenole, mineralna ulja i PAH ugljikovodike i što se toga tiče, moram priznati, župan Goran Pauk je u pravu – kazao je danas inženjer geologije, gradski vijećnik i član Šibenskog građanskog foruma Goran Mihelčić. Novinarima je kazao kako je tender za istraživanje utjecaja toksičnih elemenata na okoliš poslan na adresu Instituta Ruđer Bošković od strane Šibensko-kninske županije, no kada će isti biti gotov nije znao kazati.

Forumaši su ponovili kako se prostor TEF-a morao sanirati ‘još jučer’.

UZGAJALIŠTE ŠKOLJAKA NIJE ZAGAĐENO

– Tražimo da se prostor TEF-a očisti do temelja, do bijeloga…Mi živimo u ekološki neprihvatljivim uvjetima jer u TEF-u  imamo ekološku bombu! – ustvrdio je Mihelčić. Na pitanje što je s argumentom čelnika gradske uprave kako se o potencijalnoj zagađenosti  trebalo upozoravati i prilikom izdavanja dozvole za uzgoj školjaka u šibenskom zaljevu, Mihelčić odgovara:

– Zbog Coriolisove sile, odnosno dinamike izmjene mora školjke nisu zagađene. Estuarij rijeke Krke se pročišćava na način da se izmjena voda događa desnom stranom rijeke stoga zagađivači ne mogu utjecati na uzgajalište. Osim toga, Institut Ruđer Bošković vrši stalni monitoring i uvjeravam vas da su školjke odlične – poručio je Mihelčić.

ŠTO JE S VOJARNAMA, HIPOTEKOM NA TEFU, CARINOM….

Premda su na početku konferencije za novinare kazali kako plažu Banj više neće komentirati budući da je postala goruće političko pitanje, forumaši su ipak kazali kako je plaža nešto najbolje što se Šibeniku posljednjih nekoliko desetljeća dogodilo te dodali:

– Mi ne napadamo aktualnu gradsku vlast, niti protiv plaže Banj nešto imamo, mi samo upozoravamo.  Upozoravamo da se ona može izgraditi tek kada se vidi utjecaj toksičnih elemenata na organizam, ljudski ili životinjski što moraju pokazati studije – zaključuju.

Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnik ŠGF-a Emil Guberina gradske će poglavare upitati što su poduzeli po pitanju povrata vojarni, skidanja hipoteke s zemljišta na TEF-u, gašenja Carinarnice i drugih institucija u Šibeniku.

– U travnju je na tematskoj sjednici šibenskog parlamenta dogovoreno da gradonačelnik o ovim temama sa županom i saborskim zastupnicima inicira sastanak s premijerom te da zatraži njegovu potporu, a o učinjenom vijećnike obavijesti na sjednici GV-a kada se bude donosio Polugodišnji izvještaj gradonačelnikova rada, što je najavljeno za sutra – bacio je rukavicu u lice šibenskom gradonačelniku vijećnik Emil Guberina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.