FOTO: Američki studenti u Šibeniku: Sinonim za Hrvatsku je Dubrovnik u kojemu se snimala ‘Igra prijestolja’

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, u suradnji s Tumlare Corporation Croatia d.o.o. iz Zagreba, organizirala je susret start-up poduzeća s područja Šibensko-kninske županije i američkih studenata s Colorado University-a.

Dvadesetak studenata u pratnji profesora Ericka Muellera susrelo se s nekolicinom šibenskih poduzetnika s kojima su, podijeljeni u grupe, obavili razgovore na temelju kojih će po povratku u SAD tim istima poslati detaljne analize poslovanja.

razvojna agencija stratup 220316 (1)

razvojna agencija stratup 220316 (4)

– Dva su glavna razloga zbog kojih smo danas tu, a to je naučiti nešto iz intervjua, te dati svoj doprinos u napretku zemalja EU. Naravno, ovo je i jedno veliko životno iskustvo za većinu nas koji smo po prvi put u vašem gradu i vašoj zemlji. Iako prva, nadamo se da neće biti zadnja ovakva suradnja, na obostranu korist – istaknuo je u uvodnom govoru Mueller.

Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije, okupljenima je objasnila da je Šibensko –kninska jedna od najmanjih županija u Hrvatskoj, ali isto tako županija koja krije velika prirodna i kulturna bogatstva.

razvojna agencija stratup 220316 (11)

– Prije rata se naša ekonomija bazirala na industriji, koju ponovno vraćamo na noge, a posljednjih nekoliko godina naglasak je stavljen na turizam – objasnila je Lepur koja je studente uputila i s čime se Agencija bavi.
– Bavim se poduzetništvom više od 25 godina, putujem svijetom i trudim se doći u zemlje koje nastoje pokrenuti tu granu u svojoj zemlji. Bio sam u Africi, Čileu i evo sada prvi put u Hrvatskoj. Istinski vjerujem da poduzetništvo može promijeniti svijet, ljudi koji pokreću svoj posao i njihovo kreativno razmišljanje i pristup rješavanju problemima, te rizik s kojim se suočavaju – u tome po mom mišljenju leže promjene. Zašto Hrvatska? Odgovor na to pitanje je zato što je u Istočnoj Europi u Hrvatskoj to poduzetništvo najrazvijenije. Naš desetodnevni posjet uključuje tri grada, Zagreb, Šibenik i Dubrovnik – priča nam profesor Mueller koji je objasnio da je putovanje financirano od strane Sveučilišta u Coloradu.

razvojna agencija stratup 220316 (13)

razvojna agencija stratup 220316 (9)

Nismo propustili pitati kako se baš Šibenik našao na njihovoj ruti, a kao glavni razlog profesor Mueller je istaknuo činjenicu da je Šibenik jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj i htjeli su studentima približiti povijest. Kao drugi razlog naveli su želju da pomognu šibenskim poduzetnicima koji, za razliku od Zagreba koji je bio njihova prva postaja u Hrvatskoj, nemaju toliku pomoć.

– Ove godine slavite 950 godina? To je odlično, u to ima večeras treba nazdraviti – rekao nam je Mueller kad smo mu objasnili koliko već Šibenik postoji – Htjeli smo studente upoznati s vašom povijesti, kulturom i običajima, a Šibenik je idealno mjesto za to.

U razgovoru s američkim gostima saznali smo da većina njih o Hrvatskoj ne zna puno, a ono što znaju se svodi na dvije stvari koje su sinonim kada čuju riječ ‘Hrvatska’:  naša zemlje je prekrasna i Dubrovnik je grad u kojem se snimala serija Igra prijestolja.

Znaju li da se u Šibeniku snimala? Ne.

razvojna agencija stratup 220316 (16)

razvojna agencija stratup 220316 (17)

-Stvarno? Moram to reći svojim studentima, oduševit će ih ta činjenica. To treba iskoristiti, promovirati! – začudio se Mueller s kojim se složila većina njegovih studenata kada su čuli za tu informaciju.

Jedna od najpoznatijih serija na svijetu, koja broji horde fanova, je i izvrsna reklama grad, no čini se da Šibenik nešto što mu je servirano na pladnju nije iskoristio.

Amerikanci su oduševljeni hrvatskom hranom i ljudima koji su pristupačni, a pred njima je još nekoliko dana boravka u Hrvatskoj koje će iskoristiti kako u profesionalnom, tako i u turističkom smislu.

razvojna agencija stratup 220316 (19)

razvojna agencija stratup 220316 (22)

razvojna agencija stratup 220316 (23)

– Nikola Tesla i Šuker, za njih smo čuli – odgovorili su kada smo upitali za koga su čuli od Hrvata. Naravno, pitali smo jesu li čuli i za Dražena, ali odgovor je bio negativan.

Amerikancima želimo što bolje iskustvo u Lijepoj našoj jer i to će svakako biti jedna dobra promocija naše zemlje.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.