FOTO: Ana Rak obožava borosane: ‘Made in Croatia’ na mene ne djeluje, ali Borovo me kupilo

Legendarne, kultne, simbol jedne generacije…. Sve su to epiteti kojima možemo opisati obućarske proizvode vukovarskog Borova. Govorimo u množini jer legendarne startasice, osim što već neko vrijeme osvajaju obožavatelje svojim redizajnom, već dugo na policama trgovina diljem Lijepe Naše više nisu same. Uz njih i, naravno, jednako legendarne/kultne borosane, u ponudi Borovo trgovina sad su još i boromine.

ana pozira2
Kad je u pitanju području Hrvatske, startasice su sve opasnija konkurencija američkim platnenim legendama – starkama. Ipak, Šibenčanka Ana Rak u svojoj kolekciji spomenute obuće ima i jedno i drugo i to u velikom broju.

startesice1
Budimo iskreni, kada su se tek pojavile sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tadašnjoj generaciji bile su ultimativni hit, no kasnije, jedno dva desetljeća kasnije, novijim, modernijim generacijama bile su prava noćna mora koju su jedva nosili na satove tjelesne kulture. No sve se promijenilo u 21. stoljeću kada su redizajnirane startasice u društvu, također, redizajniranih borosana uz kompletno nove boromine postale ultimativnih hit čiji broj obožavatelja raste iz dana u dan. U redu, priznajemo, uglavnom iz voli ženska populacija kojoj pripada i ova mlada Šibenčanka.

ana startasice i jesen
– Ljubav prema startasicama počela je prije nekoliko godina. Mislim da sam 2010. godine nabavila prve kad ih je Borovo redizajnirao i počeo nešto više reklamirati – kaže nam Ana. Nisu startasice doživjele neki veliki redizajn. Oblikom su stale iste, no ono što se promijenilo su motivi na materijalu od kojih se izrađuju pa danas tu ima svega od standardnih prugica i točkica, preko mašni i čipke do motiva zvjezdica, lubenica, kolačića…
– Prvi par, roza leopardice, dobila sam na poklon, ali taj sam poklon sama izabrala tako da bi odgovor na pitanje kako sam došla do prvog para bio da sam i dobila i sama izabrala. Zašto? Zato što imaju velike brojeve. Volim platnene tenisice, mogu se kombinirati na svašta, a svidio mi se i novi dizajn – objašnjava ova obožavateljica kojoj startasice itekako pristaju uz modni izričaj koji njeguje, a koji je baš poput obuće iz Borova – sve samo ne dosadan. Doista, moglo bi se reći da je nova generacija startasica namijenjena svima koji odijevanje ne shvaćaju ozbiljno, koji se vole igrati s bojama i uzorcima. Naravno, plus na njihovoj strani je i činjenica da ih vole potrošači koji kupuju proizvode domaće proizvodnje. Makar kod Ane to nije bila prva misao.

boromine1
– ‘Made in Croatia’ na mene najčešće ne utječe prilikom kupovine. Ali, eto, Borovo me kupilo i da, sad ću uvijek prije kupiti kod njih takvu vrstu obuće nego kod drugih jer imaju povoljne cijene i veliki izbor – Anine su riječi kao ‘skinute’ s reklame.
Osim startasica, Ana u svom ormaru ima kompletnu kolekciju s potpisom Borova. Tako uz odjene kombinacija spaja startasice, nešto mlađe boromine, ali i stare borosane koje najčešće projiciraju sliku pedesetogodišnjakinje u suknji do koljena, dlakakvih nogu uokvirenih najlonkama boje kože, upotpunjene bijelim čarapama s plavom i crvenom crtom uz rube i na kraju one – borosane. No to je slika iz davnih godina, danas je neko novo vrijeme do kojeg su preživjele samo borosane.
boromine2
– Hmmm. Imam jedne boromine, jedne borosane, jedne startasice iz zadnje kolekcije i tri, četiri para iz stare kolekcije. S tim da posjedujem i njihove bazične crne. I da, imam jedne oslikane. Znači, tijekom godina skupila sam skoro pa deset pari njihove obuće. I da, može se govoriti o nekoj vrsti privrženosti Borovu. Isto tako ću ih preporučiti i drugima, posebice boromine koje su savršena obuća jer su zanimljivog dizajna i udobne – iskrena je Ana. No, da ne bi sve bilo u znaku startasica i da ne bilo da je ovo oda istima, evo jedno priznanje koje ide u smjeru starki.

borosane1
– Imam i starke. Nekoliko pari, mislim četiri. Prvo sam počela sa starkama i ta ljubav i dalje traje. Nosim ih redovito, čak i više nego startasice jer, ipak, starke su i dalje bolje za kišu od startasica – priznaje Ana. A koji ste vi tip osobe? Naginjete starkama? Prešli ste na startasice? Ili kombinirate oboje?

startesice2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.