FOTO: Čentrun među omiljenim povrćem Šibenčana

Čentrun kako ga nazivaju Šibenčani ili kako kažu u drugim dijelovima Hrvatske lubenica tj. dinja jedno je od omiljenog povrća u ljetnim danima. Da, dobro ste čuli povrće, postoje mnoge zablude da je čentrun voće, jer se najviše koristi kao poslastica i veoma je slatka. Jednostavno pravilo koje govori da se radi o povrću je to što se radi o plodu jednogodišnje biljke, što je pravilo povrća. Svi plodovi koji se koriste kao hrana i koji se moraju saditi svake godine su povrće. Voće je plod višegodišnjih biljaka, koje se ne mora saditi svake godine. To je elementarna razlika između voća i povrća, uz činjenicu da je čentrun samo jedna vrsta tikve koja je u svakom slučaju povrće. Posjetili smo šibensku pijacu kako bi saznali cijenu te provjerili koliko je Šibenčanima čentrun drag kao ljetno osvježenje.

lubenice5

Zdenka Sučić iz Zagore jedna je od rijetkih koja na svom štandu u ponudi ima čentrun, a kako kaže građani je jako vole jesti te je rado izaberu među sezonskim voćem. Gospođa Zdenka svima je otkrila ‘tajnu’ kako izabrati kvalitetan čentrun.

lubenice4

-Za kilogram čentruna, s obzirom da je tek stigao u ponudu, morate izdvojiti 5 kuna. Šibenčani volu čentrun, a u ponudi imam neretvanski koji je sladak i veoma ukusan. Pri kupnji cijele lubenice odaberite onu čija težina odgovara njenoj veličini, a kora je glatka i ne previše sjajna. Udarite li po njoj prstima zvuk ne bi smio biti šupalj. Strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji prilikom sazrijevanja mora biti žućkaste boje, a nikako bijele ili zelene, jer nam je to pokazatelj da je ubrana prerano, što će se negativno odraziti na okus i sočnost lubenice. Ukoliko kupujete rezanu lubenicu obratite pozornost na boju i svježinu voća. Lubenicu čuvajte u hladnjaku cijelu ili narezanu do tjedan dana. Narezanu lubenicu omotajte plastičnom folijom kako bi spriječili njeno isušivanje i upijanje mirisa druge hrane.

lubenice1

Senka Rak također u svojoj ponudi voća i povrća ima čentrun, a višegodišnje iskustvo joj je dokazalo koliko je zdrava namirnica.

lubenice2

-Do sada smo imali veoma popularnu grčku lubenicu, dobro je išla. No iz prijašnjeg iskustva, znam da građani ipak preferiraju domaći proizvod i ponekada su skeptični prema uvoznom, na svom štandu sam uvela neretvansku lubenicu. Ona je ukusnija i sočnija, dok joj je izgled manje lijep od grčke lubenice. Nije brašnasta te ima posebnu aromu, bolja je od uvozne i Šibenčani je više vole. Cijena joj je pet kuna, jer je u nabavi još skupa, kroz par dana njena cijena će pasti i na 3 kune. Sezona domaćih lubenica započela je prije 10-ak dana, trebala bi biti tokom cijelog srpnja i kolovoza, a možemo ih pronaći i početkom rujna. Kasnije lubenice najčešće su sa zadarskog područja. Lubenica je najbolji osvježivač za ljeto-kazala nam je Senka Rak.

ZDRAVLJE U ČENTRUNU

lubenice6

-Lubenica je najbolje voće za gašenje žeđi jer sadrži čak 92 posto vode, što njezinu mesu daje meku i blago hrskavu teksturu. Lubenica je bogat izvor hranjivih tvari koje štite srce. Idealna je namirnica za najzdraviji način prehrane zato što ima malo kalorija: jedna šalica lubenice sadržava samo 49 kalorija. Lubenica je dobar izvor magnezija i kalija, dvaju minerala za koje je poznato da pomažu uravnotežiti krvni tlak, kao i vrlo dobar izvor vitamina B. U nekim državama koriste je za čišćenje bubrega, ali i u druge medicinske svrhe-otkrila nam je gospođa Senka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.