FOTO: ČUVARI TRADICIJE: Folklorno putovanje od Dunava do Prevlake s Ladom

Ako su neki sumnjali da će jučer tvrđava sv. Mihovila zjapiti poluprazna, da Lado jednostavno nije toliki mamac za šibensku publiku, grdno su se prevarili. Ljetna pozornica je i jučer bila puna, ovako od oka, prazno je ostalo tek desetak stolica. A oni koji nisu bili može im biti žao, folklorni ansambl Lado proveo je gledatelje na putovanje kroz Hrvatsku, od Prevlake do Dunava, uz ples i narodne nošnje skoro svake regije i grada u lijepoj našoj.

lado2

Program su otvorile slavonske Ljelje, saznali smo kako se plesao Tanac na Krku, kako su nekad plesali Primoštenci. Lado u svom fundusu ima preko 1200 narodnih nošnji, a 14 odličnih glazbenika svira na 50 različitih tradicionalnih instrumenata.

lado3

Ansambl Lado uvelike je zaslužan za to što je Hrvatska tradicija prepoznata u svjetskim razmjerima kao raskošna i jedinstvena. Od osnutka 1949. godine kao profesionalni folklorni ansambl imali su preko 5000 nastupa u zemlji i 48 zemalja širom svijeta, a ovaj šibenski svakako je za dugo pamćenje.

lado4

lado5

lado6

lado7

lado8

lado9

lado10

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.