FOTO: Dan zaštitnika šibenskog kanala i sve njegove ljepote

Iako je među mnogima uvriježeno mišljenje da šibenski kanal – Kanal sv. Ante nosi naziv prema zasigurno najomiljenijem svecu u Hrvata, sv. Anti Padovanskom, to  nije tako. Na taj je podatak, na današnji dan, podsjetila  Javna ustanove ‘Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko – kninske županije’.

Kanal sv. Ante svoje ime duguje  Antunu Pustinjaku, svecu koji je živio između 251. i 356. godine, a koji je, pak, veliki dio svog života proveo u samoći. Ipak, zanimljivo je spomenuti kako je  spilja – crkvica sv. Ante, koja se nalazi u istoimenom kanalu, prva ponijela njegovo ime.

Sve to prilika je da se podsjetimo kako upravo na današnji dan, prema katoličkom kalendaru, obilježavamo dan zaštitnika šibenskog kanala – dan svetog Antuna Pustinjaka.

PRIRODNE I KULTURNO – POVIJESNE LJEPOTE

Šibenski kanal jedan je od najljepših kanala,  a takvim ga čine njegove prirodne ljepote i  kulturno – povijesna baština.  Treba li, stoga, čuditi što je na istom mjestu u tijeku realizacija projekta turističke valorizacije Kanala vrijedan 1,4 milijuna eura koji dijelom financira i Europska unija.

Projektom je, podsjetimo, predviđeno uređenje šetnice duge 4,4 kilometra, a vodila bi od uvale Dumboka do tvrđave sv. Nikole. Do ljeta, radovi bi trebali biti privedeni kraju, a ljepote šibenskog kanala dostupnije građanima Šibenika i svim gostima.

S poviješću spilje – crkvice sv. Ante ni sami Šibenčani nisu u potpunosti upoznati, a riječ je o jedinstvenom sakralnom objektu čiji je, pak, najpoznatiji stanovnik svojevremeno bio i ostao (jer tamo je i njegovo posljednje počivalište) zadarski plemić Jeronimo Detrico. Osim njega, zaklon kod sv. Ante često su tražili i brojni pustinjaci.

‘MOĆ’ KANALA

Osim u razgledavanju prirodnih ljepota, upoznavanju sa spiljom – crkvicom, posjetitelji Kanala koji će se za tu priliku služiti novoizgrađenom šetnicom uživat će u pogledu na tvrđavu sv. Nikole, otkrivanju tajni tzv. Hitlerovih očiju.

Vjerujemo da će mnogi ponovno ili po prvi put spoznati ‘moć’ kanala koji nudi najljepši pogled na najstariji samorodni hrvatski grad – Krešimirov grad. Stoga, u ime dana zaštitnika najljepšeg kanala kojim ste plovili – unatoč kišnim  oblacima  ‘bacite’ pogled prema njemu i ‘nabacite’ osmijeh zadovoljstva jer ipak nije sve tako sivo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.