FOTO: DRAMA U BILICAMA: Odgođena deložacija obitelji Slavica, Vinko: Hvala svima!

Deložacija obitelji Slavica iz Bilica danas je odgođena na šest mjeseci. Odlučila je to banka kao ovrhovoditelj nakon što je kuću živim zidom branilo 40-ak aktivista iz udruge Živi zid, a pridružilo su im se  i nekoliko Biličana. 68-godišnjem Vinku prijeti deložacija iz obiteljske kuće, u kojoj živi s 94-godišnjom majkom i nezaposlenim 40-godišnjim sinom, jer ne može otplatiti kredit od 580 tisuća kuna plus kamate koji je podigao 1999. godine.

-Lakše se diše sada, veliko vam hvala svima – kazao je na koncu dramatičnog jutra 68-godišnjak.

delozacija zivi zid

delozacija zivi zid i susjedi2

delozacija zivi zid6

DOM JE SVETINJA!

-Svi za jednoga jedan za sve! Novac je dug, dug je neotplativ! Dom je svetinja, branimo svetinju! – povikivali su cijelo jutro aktivisti Živog zida čekajući odluku sudskog ovršitelja. Na teren je u jednom trenutku izašla i Hitna pomoć jer je pozlilo 94-godišnjoj Vinkovoj majci.

delozacija slavica otac baka

Vinko je radio kao drvo-modelar te je kredit podigao nadajući se kako će mu Grad Šibenik na natječaju dati posao izrade stupića za zabranu parkiranja na nogostupima. Posao, iako mu je obećan, nije dobio.

-Napravija sam model za stupić koji štiti pješake od auta i krivog parkiranja, na vrhu stupića je šibenska kapa, a na sredini sv. Mihovil. Na osnovu tog programa dobija sam kredit od 200 tisuća kuna. Moj je obrt triba dobit posal postavljanja tih stupića, ali nije. Grad je zaposlio drugu firmu, koja je imala čak skuplju ponudu. U banci sam onda diga kredit od 500 tisuća kuna da pokrijem taj dug, a hipoteka je bila poslovni prostor i kuća. Obećavali su mi da mi kuću neće nikad oduzeti – priča nam 68-godišnjak. S bankom se godinama pokušavao nagoditi da dugovanje namire prodajom poslovnog prostora ili etažiranjem kuće, ali bezuspješno.

MIZERNA MIROVINA, SIN BEZ POSLA…

-Dug ne poričem, ali sam ostao doslovno bez ičeg ne svojom krivnjom. To ne mogu prihvatiti.  Nemam niti čemera niti štale da se mogu tamo useliti, niti mogu ponovo biti podstanar. Sa 30. godina staža imam mirovinu od 1.600 kuna kada platim režije ostane mi 450 kuna za hranu i lijekove. Tija sam samo pošteno radit i od svoga rada normalno živit, nisam poželio ni vikendice ni skupe jahte – kazao nam je 68-godišnji Vinko.

delozacija slavica otac sin

Pred obitelji Slavica sada je šest mjeseci iščekivanja. Teško da se išta može promijeniti. Pred njima je još jedan pokušaj dogovora s bankom, a ukoliko i to propadne, prijeti im ponovna deložacija. Aktivisti Živog zida koji su jutros stigli iz čitave Hrvatske najavljuju kako će ponovno braniti dom obitelji Slavica. Jer, naglašavaju, svi smo mi Slavice.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6uS_qGECjUw[/youtube]

-Broj deložacija iz 2006. godine bio je 316, a lani ih je bilo skoro sedam tisuća. To strahovito povećanje govori da ovo nije osoban problem, već društveni problem koji se ne rješava. On se može riješiti jedino u Saboru, ali vidimo da političke stranke nemaju za to sluha – kazao je mladi aktivist Jakov Perica.

delozacija zivi zid jakov perica

delozacija slavica zivi zid

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.