U ugodnom ambijentu restorana Peškarija u Docu jučer je održana prva radionica sirove hrane u Šibeniku.
Nakon uspješne prezentacije u gradskoj knjižnici te iznimnog broja prisutnih iznenadio nas je malobrojan odaziv naših građana na prvu radionicu. Očito je i u ovoj priči presudila ekonomska situacija građana, uzevši u obzir da je cijena radionice za Šibenik bila privilegirana jer je voditelj Darko Jurić porijeklom iz Šibenika, tj. Brodarice pa je svojim sugrađanima omogućio pristupačnije cijene.
No, oni malobrojni, koji su se radionici odazvali, uživali su u vrhunskom gurmanskom spektaklu, gdje je Darko Jurić u ovoj četverosatnoj radionici polaznike podučavao svim važnim osnovama koje pomažu da se krene ka zdravijoj i kvalitetnijoj prehrani, od aparature, izbora namirnica, načina pripreme, pa sve do slasnih recepata koje je pripremao pred polaznicima.
Podsjetimo, Darko Jurić, rawfoodist je već pet godina, više od 25 godina vegetarijanac, po struci nutricionist i magistar kineske medicine, sa suprugom Lenom već treću godinu uspješno vodi klupski restoran ‘Elixir’ koji u svojoj ponudi ima isključivo sirova jela.
Polaznici su jučer u Šibeniku naučili pripremati nekoliko verzija raw doručka, shakeova, sirovih mlijeka, cjelovitih ručkova poput juhe, špageta, namaza te naravno nekoliko neodoljivih deserata, torti i krema od kojih izdvajamo tortu limete. Slasnu toru od limete možete pronaći u knjizi ‘Snaga sirovog’ koju su napisali Darko i Lena Jurić. Zgodno je za napomenuti kako je upravo s tortom od limete pobjedu nedavno odnijela Nada Rocco na Celebrity MasterChefu.
O kvaliteti, teksturi, okusu te svim ostalim aspektima sirove hrane dovoljno govori činjenica pobjede na MasterChefu – između toliko tradicionalnih i netradicionalnih jela. Sve što se na ovoj radionici “skuhalo” pojelo se do zadnje mrvice! Darko je poput pravog kulinarskog virtuoza iz posudica s nasjeckanim voćem, povrćem te sjemenkama i začinima izbacivao jela jedno bolje od drugog.
Što se tiče polaznika te njihovih motiva , bilo ih je svih profila, doktora, vegana, vegetarijanaca, ljudi s zdravstvenim tegobama te znatiželjnika.
Jedno je svima zajedničko – svi su se jednoglasno složili da je ovo što su kušali iznad svih očekivanja